Събота, 28 септември 2024

28.09.2024

Последвайте ни

Лютеница по добруджанска рецепта приготвят на фестивал в парка на Добрич (СНИМКИ)

Започна първото издание на фестивала “Да помним миналото и да предадем на бъдещето”

Започна фестивалът “Да помним миналото и да предадем на бъдещето”. Той се провежда през целия съботен ден в Градски парк “Свети Георги” до скейт площадката.

Десетки самодейци и гости на фестивала са се събрали и празнуват българския фолклор. Повечето от гостите са с фолклорни носии, които се вписват с фолклорния реквизит, който е разпределен на площадното пространство.

Основната цел на фестивала е да насърчава културното наследство и многообразие, чрез представяне на различни форми на фолклорно изкуство.

Събитието се състои от Фестивална програма с изяви на фолклорни клубове за песни и танци от Добрич и областта. Кулинарна работилница „При баба“, където вече се приготвя лютеница по местна рецепта от с. Люляково, Ген. Тошево. „Работилница за народни песни и танци“ за Създаване на „Ментална опаковка“ на българския фолклор чрез включването на участници и гости на фестивала в различни работилници, които представят бита, песенното и танцовото изкуство, а именно работилници за народни песни и народна хореография.

Има и „Уличка на занаятите“, където са показани различни традиционни занаяти - множество дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. Присъстват и ученици от ПГТ „П.Яворов“, които месят тесто и показват особени плетки и форми от тесто, модели на ритуални хлябове. 

Кулминацията на фестивала след 16:30 часа е „Хоро на мегдана“, на което ще се танцуват различни хора, от различни фолклорни области на България, а в допълнение ще има и „Вечер на ансамблите“, където са поканени ПФА „Добруджа“. Целта е гостите и участниците на фестивала да се запознаят с пъстротата на българския фолклор.

Във фестивала участват над 600 самодейци, разпределени в 17 танцови и 35 певчески състави и индивидуални изпълнения.

Проектът се реализира по Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност на Община град Добрич и се изпълнява от Фолклорен танцов клуб “Добруджанци”.

c