Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Започнаха изборите 2 в 1 в област Добрич. Как ще гласуваме

Българите гласуват за представители в Народното събрания и в Европейския парламент. Изборният ден 9 юни 2024 г. започна в 7.00 часа и ще продължи до 20.00 часа или не по-късно от 21.00 часа, ако пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи избиратели.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР.

Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат гражданите, които са живели най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз.

Правото на глас се упражнява само по постоянния адрес на избирателя или по настоящия му адрес в предвидените от Изборния кодекс случаи. Не е възможно гласуване в друго населено място на територията на страната, в което избирателят няма регистриран постоянен или настоящ адрес.

Кандидатите в страната за народни представители на изборите са 6100. В област Добрич те са 187 кандидати, в 31 кандидатски листи. За изборите за Европейски парламент кандидатите са 418.

Област Добрич ще избере петима депутати за Народното събрание и 17 евродепутати.

171 861 души в област Добрич избират представители в Народното събрание

Избирателните секции в страната са близо 13 хиляди. 
От тези 12 898 секции с подвижна секционна избирателна комисия ще се гласува в 322. В 9346 ще се гласува с машини.

В чужбина ще бъдат отворени общо 769 секции в 60 държави.

И на тези избори ще имате възможност да изберете дали да гласувате с машина или с хартиена бюлетина, но само ако във вашата избирателна секция има над 300 регистрирани избиратели.

Гласуването в избирателните секции с по-малко от 300 избиратели, в болници, домове за възрастни хора и други специализирани институции, на кораби под български флаг, в арестите и местата за изтърпяване на наказание лишаване от свобода ще се осъществява само с хартиени бюлетини. Също така, при гласуването с подвижна избирателна кутия също ще се използва хартиен бюлетин.

Ако решите да гласувате на машина, ще получите смарт карта от секционната комисия. Трябва да я поставите в долния край на машината с чипа напред и нагоре. Първо ще се зареди екран, на който ще трябва да отбележите дали искате да участвате в двата избора или не. При желание за участие в двата вота, ще се отвори първо бюлетината за българския парламент, а след това – бюлетината за евровота. След като гласувате, вадите картата от машината и изчаквате звуковия сигнал, преди да вземете разписките от машинното гласуване, наричани вече бюлетини. Картата се връща на член на секционната изборна комисия, а бюлетините се пускат в две различни кутии.

Днес ще избираме депутати за шести път в последните три години, като това е петият предсрочен вот след редовните парламентарни избори на 4 април 2021 г.

c