Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

171 861 души в област Добрич избират представители в Народното събрание

Какво трябва да знаете за вота утре: Цветни бюлетини, уседналост, четири урни

От 187 кандидати в 31 кандидатски листи в област Добрич избират гласоподавателите, за да изпратят петима представители в Народното събрание. Изборите утре - 9 юни, са смесени 2 в 1 и имащите право на глас избират и членове на Европейския парламент.

Секциите отварят в 7:00 и затварят в 20:00 часа. При наличие на избиратели, могат да продължат до 21:00 часа.

За тези избори в нашата област гласуват 171 861 души за народни представители в българския парламент и 156 788 души за евродепутати.

Те са разпределени в 376 секции по населените места. От тях 244 са със смесено гласуване (машина и хартиена бюлетина), а в 132 вотът е само с хартиена бюлетина, включително двете подвижни секции в общините Добрич и Добричка.

Прави впечатление, че членовете на комисии явно са подготвени, защото в последния ден преди изборите при подготвянето на избирателните секции е нямало много позвънявания с въпроси към Районната избирателна комисия, каза нейният председател Цонка Велкова.

Най-важната част, при която могат да възникнат въпроси, е свързана с попълването на секционните протоколи. Много важно е да се следят индексите, да се работи внимателно, като задължително това да става първо на чернови екземпляр, а пренасянето да се случва в правилния протокол, обръща внимание председателят на РИК Добрич.

Какво е новото и на какво трябва да се обърне внимание?

Секционните комисии е важно да проверяват двата избирателни списъка, защото за изборите за Европейски парламент има изискване за уседналост. Да бъдат по-внимателни в секциите за смесено гласуване, защото ще бъдат с четири урни. Да могат да се различават бюлетините, било хартиени, било машинни. Ново е, че бюлетините са в два цвята – за Народно събрание са в зелен цвят, за Европейски парламент са в син цвят.

За разлика от предишни години, тази все още няма регистрирани неправителствени организации, които ще следят честността на вота чрез наблюдатели.

Очаква се няколко социологически агенции да провеждат паралелно преброяване от типа exit-poll, след като гласоподавателите упражнят правото си на глас.

Спрямо последните парламентарни избори от 2 април 2023 има промяна в броят на избирателните секции – две секции по-малко има община Генерал Тошево, където гласоподавателите ще гласуват в съседни сега, така общият брой на секциите в тази община става 45.

По време на предизборната кампания, започнала на 10 май, са регистрирани общо 3 сигнала за изборни нарушения, по които Районната избирателна комисия се е произнесла.

c