Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Заловените на ГКПП Дуранкулак в тайник сирийци и трафикантът получиха условни присъди

Условни присъди получиха 39-годишният трафикант и превозваните от него петима незаконни мигранти от Сирия, съобщи за Про Нюз Добрич говорителят на Районната прокуратура в Добрич д-р Даниел Илиев.

Присъдата на трафиканта, който е от Пазарджик, е постановена след споразумение с държавното обвинение. Той е осъден на две години и половина затвор с пет години изпитателен срок. На година лишаване от свобода с три години изпитателен срок са осъдени петимата незаконни мигранти, които са пълнолетни. Един от участниците в незаконния трафик бе непълнолетен сирийски младеж, който е осъден на обществено порицание.

Шестимата сирийци бяха открити в специален тайник на камион на ГКПП Дуранкулак. Трима от тях са прекарани от трафикантите през Турция, а другите са били в Регистрационно-приемателен център с. Баня, Сливенско. От там са взети и са закарани в София. Трафикантът, карал камиона, е от Пазарджик. След като е получил съобщение, е отишъл до София да ги вземе с камиона. Шестимата са скрити в тайник. Пътували са по магистралата и международния път. При рутинна проверка от полицията са открити в тайник между тавана и вътрешната част на камиона. Пътували са за Германия. 

По данни на МВР през 2023 г. са задържани общо 18 554 граждани на трети страни. Спрямо общия брой на задържаните през 2022 г. (16 767) се отчита 10,7% увеличение, сочат данните на МВР. Към 31 декември 2023 г. в домовете на дирекция "Миграция" към МВР са настанени 387 души, което представлява 36,5% запълнен капацитет на местата. Основно това са граждани на Сирия, Мароко и Афганистан. За изминалата година са установени 35 непридружени малолетни и непълнолетни чужденци, които са предадени на дирекция „Социално подпомагане“.

Снимката е илюстративна

c