Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Забравената класика на Цончо Родев "Една торба ключове" оживя отново в Добрич

В Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич се проведе събитие, посветено на възраждането на позабравеното творчество на Цончо Родев. Организирано съвместно от библиотеката и клуба по журналистика "Младежко студио - Добрич" към радио "Добруджа", мероприятието привлече вниманието на различни възрастови групи от обществото.

Цончо Родев, известен с историческите и приключенските си романи, разкази и новели, е автор, който заслужава да бъде преоткрит. Роден през 1926 г. и живял до 2011 г., той оставя след себе си произведения, които прославят достойнството на българина. Един от най-забележителните му сборници, "Една торба ключове", включва дванадесет разказа по истински случаи от времето на турското владичество и непосредствено след Освобождението.

Събитието беше подчертано от представянето на преиздадената книга "Една торба ключове". През 2022 г., благодарение на усилията на трима ентусиасти - Георги Ненов, Георги Станоилов и Марта Радева, тази значима творба беше възродена. Последното издание от 1994 г. беше изчерпано и познато само на малцина, но новото преиздание цели да достигне до по-широка аудитория и да напомни за героите на миналото.

Георги Станоилов, организатор на популярното събитие 5kmrun, и Георги Ненов, създател на подкаста "Свръхчовекът с Георги Ненов", представиха книгата и споделиха своите виждания за нейното значение. Според Станоилов, разказите на Родев не само възхваляват храбростта и достойнството на българите, но и подчертават техните човечност, толерантност и алтруизъм.

Мероприятието събра хора от всички възрасти, включително активни граждани, ученици и доброволци, които търсят вдъхновение. Присъстващите имаха възможността да се запознаят с творчеството на Цончо Родев и да се вдъхновят от примери за доблест и национална гордост. Събитието подчерта важността на културното наследство и неговото възраждане в съвременното общество.

Представянето на книгата "Една торба ключове" беше повече от литературно събитие – това беше възможност за всеки присъстващ да се докосне до великата история на българския дух и да открие в нея вдъхновение и гордост.

c