Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Всички детски градини в Тервел вече имат компостери и сами произвеждат компост

Деветте детски градини в град Тервел и населените места от общината вече сами произвеждат компост, с който наесен да подхранват лехите с цветя и билки в дворовете си. През последните месеци в тях се проведоха образователни работилници, като част от застъпнически действия и кампания сред местната общност за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики. Осъществяват се по проект „Партньорства за развитие“,  финансиран по Оперативна програма „Добро управление“.

Тази целева група учи най-бързо, няма изградени навици и поради това най-лесно приема новостите. В игра децата научиха какво е компост, за какво служи той, как се получава. Чрез децата кампанията достига до  домакинствата, за да се включат жителите на община Тервел в нея  и да се намали отпадъкът на ниво домакинство и да се постигнат ефектите.

Образователните работилници се водят от еколога Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер. От там осигуриха компостери за детските градини, а също компост, който се произвежда в депото.

Застъпническата кампания сред местната общност в община Тервел цели насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики. Тя цели привличане на заинтересовани страни от община Тервел в прилагането на новия подход за интегрирани териториални инвестиции в сферата на енергийната ефективност и опазването на околната среда; намаляване количествата депонирани растителни отпадъци. В нея участва и  Севдалина Колева – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности, ритуали“ в Община Тервел.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c