Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Всеобща стачка на Западния бряг след смъртта на заместник-ръководителя на "Хамас"

След убийството снощи на заместник-ръководителя на политическото крило на „Хамас“ Салех ал Арури в Ливанската столица Бейрут днес училища, университети, банки, ресторанти и правителствени служби на Западния бряг затвориха поради всеобща стачка, съобщи ДПА.
Ал Арури загина в експлозия, за която веднага се появиха съмнения, че е предизвикана с дрон и е дело на Израел или е по поръчка на израелската страна.  Така той се превърна в най-високопоставения ръководител на „Хамас“, който е бил планирано убит по време на войната в ивицата Газа.
Палестинци протестираха снощи пред родния му дом в село Арура, на север от Рамала, както и в самата Рамала. Майката и сестрата на Ал Арури казаха пред намиращия се в Катар телевизионен канал „Ал Джазира“, че отдавна са очаквали неговото убийство, предаде ДПА.
Израелската армия същевременно извършва операция срещу бежанския лагер „Нур Шамс“, който е разположен близо до град Тулкарем в северозападната част на Западния бряг. Израелските военни съобщиха, че по време на нея са задържани шестима издирвани палестинци и са разпитани още десетки. Според говорител на армията терористи са хвърлили по войниците взривни устройства, на което те са отговорили с удар с дрон. Военните са задържали и четирима заподозрени в Калкия. Там, по данни на палестинската страна, след престрелка са били ранени трима, като армията е конфискувала военно оборудване и на двете места.
Не е ясно все още дали операцията има връзка с убийството на Ал Арури. Израелската армия редовно провежда операции на Западния бряг, като честотата им нарасна след началото на войната в ивицата Газа, последвала нападението, извършено от „Хамас“ на 7 октомври миналата година.
По данни на израелските сили за сигурност на територията на Западния бряг след тази дата са задържани 2570 заподозрени, 1300 от които имат връзки с „Хамас“, добавя ДПА.

c