Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Влиятелен пастор, привърженик на президента, беше ранен при атентат в Уганда

Влиятелният угандийски евангелистки пастор Алойзиус Бугинго, привърженик на президента Йовери Мусевени, е бил ранен снощи при нападение, при което е бил убит неговият бодигард, съобщи днес угандийската полиция, като добави, че води разследване за "опит за убийство", предаде Франс прес.
"Разговарях с него и той е добре. Получил е леко нараняване на лявото си рамо", заяви Мухузи Кайнеругаба, син на президента, в съобщение в социалната мрежа "Екс", като благодари на Бога, че този "ревностен поддръжник" на баща му е "оцелял след това ужасно нападение".
По данни на полицията колата му е била обстрелвана около 21:00 ч. местно време снощи, докато е пътувала през столицата Кампала.
"Неизвестни нападатели откриха огън по автомобила на пастор Бугинго, след което избягаха от мястото на инцидента с мотоциклет", се казва в изявление на Лука Овойесигире, говорител на столичната полиция.
"Въпреки че е бил ранен при нападението, пастор Алойзиус Бугинго е успял да закара автомобила до болница в Мулаго. За съжаление, неговият бодигард, Мухумуза Ричард, почина ... В момента пастор Бугинго получава медицинско лечение и е под лекарско наблюдение", допълва полицията.
Пастор Бугинго е противоречива фигура в Уганда.
Той ръководи министерството на Дома на молитвата - една от най-влиятелните петдесятни църкви в тази религиозна източноафриканска страна.
Бугинго притежава също така собствени телевизии и радиостанции, които използва, за да изрази безусловната си подкрепа за президента Мусевени, а напоследък и за сина му Мухузи Кайнеругаба, който е смятан за потенциален наследник на 79-годишния държавен глава.
Тази подкрепа за президента, който управлява Уганда с "желязна ръка" от 1986 г. насам, редовно предизвиква гнева на опозицията, която той открито критикува в проповедите си.

c