Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Възпитаници на професионални гимназии в област Добрич демонстрираха знания на феста „Умея и ще успея“ (СНИМКИ)

Възпитаници на професионални гимназии (ПГ) в общините Добрич, Генерал Тошево, Каварна и Тервел демонстрираха знания и умения на феста „Умея и ще успея“, който се състоя днес на пл. „Свобода“ в областния град. Събитието организира екипът на Областен информационен център – Добрич.

Целта на форума е професионалните учебни заведения да представят по разнообразен начин възможностите за обучение и придобиване на квалификация и да споделят информация за изпълнените от тях проекти с европейско финансиране, които са помогнали на учениците да натрупат опит и знания.

Участие във феста взеха ПГ по техника и строителство „М. В. Ломоносов“, ПГ по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов“, Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“, ПГ по аграрно стопанство, ПГ по туризъм „Пейо К. Яворов“ и ПГ по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич, ПГ по земеделие „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево, ПГ по техника и облекло „Дочо Михайлов“ в Тервел и Професионална земеделска гимназия „Климент Аркадиевич Тимирязев“ в Каварна.

Учениците от ПГТ „Пейо К. Яворов“ се представиха със свежи безалкохолни коктейли от лимонада и плодов сироп и атрактивно поднесени ястия и бисквити. Възпитаници на ПГЗ „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево изложха разноцветни глицеринови сапуни и демонстрираха химични експерименти, сред които „лава лампа“ – смес от олио, вода и хранителен оцветител, в която се пуска разтворима таблетка витамин Ц. Реакцията образува бълбукащи мехурчета, които се издигат към повърхността.

ПЗГ „Климент Аркадиевич Тимирязев“ от Каварна пък бяха наредили макети на родни забележителности, дело на ученици от специалност „Администратор в хотелиерството“. „С оглед на това да направим образованието приятно и интересно, при стартирането на специалността възникна идеята децата да направят макети на туристически обекти. Те сами си избраха материалите и обектите. В навечерието на националния празник откриваме изложба и всяка година я надграждаме. Към момента има над 50 макета“, разказа за Про Нюз Добрич Теменужка Габракова, старши учител. По думите ѝ инициативата мотивира учениците да проучат историята и интересни факти за всеки от обектите.

До момента по програма „Еразъм+“ деца от специалностите „Администратор в хотелиерството“, „Фермер“ и „Растениевъдство“ са осъществили мобилност в Барселона. „За две седмици имаха възможност да усетят какво е в Западна Европа и да сравнят с това, което правим тук; да се упражнят по чуждите езици, което е важно не само в туризма. Предстои евентуално следващата година да участваме, планът е за Австрия“, каза още Габракова.

Целта на професионалното образование е в рамките на тези 5 години децата да добият професионален речник и умения. Възможности в него наистина има, а учителите имат необходимия ентусиазъм, смята преподавателката. Според нея форуми като „Умея и ще успея“ и състезанията по професии създават условия децата да общуват помежду си и да обменят идеи, които след това да пречупват през своите знания, опит и въображение.

„Мисля, че има голяма полза от изложението, тъй като гражданите имат възможност да се запознаят с палитрата от специалности не само на нашето училище, а и на всички останали“, каза инж. Нели Петрова, директор на ПГ по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич. Учебното заведение работи по проектите „Подкрепа за дуалната форма на обучение“ и „Ученически практики“, по които децата имат производствена практика в реална работна среда.

„По проект „Еразъм“ водихме ученици в Испания на практика по професиите „Фризьор“, „Маникюр, педикюр и ноктопластика“ и „Автомобилна мехатроника“. Момчетата посещаваха автомобилните сервизи, а момичетата – съответно козметичен и фризьорски салон. Мисля, че останаха много доволни, защото видяха в Испания какви са фризьорските и сервизните услуги, и натрупаха богат опит“, каза още инж. Петрова.

В рамките на форума желаещите да продължат образованието си имаха възможност да се запознаят със специалностите, предлагани от Добруджанския технологичен колеж, Висшето училище по мениджмънт и Колеж-Добрич при Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.

Чрез разнообразни информационни материали „Европа Директно“ представиха приоритетите и политиките на Европейския съюз в сферата на образованието, обучението и новите умения, а експерти от дирекция „Бюро по труда“ бяха на разположение на гражданите с информация за актуални и предстоящи мерки за насърчаване на заетостта, развитието на умения и реализация на пазара на труда.

„Умея и ще успея“ е част от Общата кампания на мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз и цели да популяризира възможностите за професионално образование и обучение в област Добрич. С мероприятието ще бъде отбелязана и Европейската година на уменията 2023 г.

 

c