Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Добрич се сбогува с талантливия живописец Светослав Бъчваров

Напусна ни художникът живописец Светослав Бъчваров.

Роден през 1945 г. в гр. Горна Оряховица, творческият и житейски път на Бъчваров е свързан с Добрич.

Завършва Художествена гимназия „Илия Петров” - гр. София, и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”- специалност “Приложно изкуство” - стенопис. През 2008 г. придобива образователна и научна степен  „Доктор”   по  Методика на обучението по изобразително изкуство. Член на Дружеството на художниците - Добрич, на съюза на художниците педагози, Международната асоциация по пластични изкуства (AIAP) на ЮНЕСКО и на Съюза на българските художници - секция “Живопис”, от 1994 г. 

Автор на четири самостоятелни изложби: в гр. Добрич -1985 г., в гр.София - 1994, 1998 г. и в  гр. Варна - 1999 г. Участвал е с живописни творби в изложби на българското изкуство в Австрия, Германия и Холандия. Има многобройни участия в общи и национални художествени изложби.

Негови живописни творби са притежание на художествени галерии и  частни колекции в България, Великобритания, Германия, Холандия, САЩ, Франция, Швеция, Норвегия, Русия.

Екипът на Художествена галерия-Добрич изказва своите съболезнования на семейството и близките на художника за тежката загуба!

c