Четвъртък, 23 март 2023

23.03.2023

Последвайте ни

Възможностите за креативен туризъм тестваха самодейците от село край Крушари

„Кулинарно ателие „7 от 7“ представиха самодейците от читалище н село Ефрейтор Бакалово, община Крушари. Демонстрационното събитие, което се проведе в селото, имаше за цел тестване на туристически продукт за креативен туризъм, който може да се предлага целогодишно в региона на Добруджа.

Събитието е част от деветте продукта за креативен туризъм, които ще бъдат реализирани и тествани в рамките на проект “Туризъм, културно наследство и креативност”, с подкрепата на Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество “Черноморски басейн 2014-2020”, финансирана от Европейския инструмент за съседство.

Самодейците от Народно читалище „Св.Св. Кирил и Методий“ бяха домакини на първото по рода си в община Крушари кулинарно ателие. Събитието е с демонстрационен характер, като на него бяха представени седем ястия.  

Стара традиция в селото, както и сред местния мюсюлманския етнос, повелява в деня срещу сватба, всички хора от селото да бъдат канени на тържеството, като по домовете им се разнасят седем ястия. Тази кулинарна покана цели да направи съпричастни всички към празника на младите.

Задължително по къщите се разнася пилешка чорба, приготвена само от бяло месо и застроена с прясно мляко. Бобената яхния и агнешкият курбан задължително присъстват в „сладката“ покана. Задължително се приготвят точена кавърма с месо и постни сърми. Поканата се подслажда с бурма – точена баклава, навита по специален начин, нишесте и мляко с ориз.

Готовите ястия могат да се дегустират от посетители и гости, а дегустацията е съпроводена с беседа, която разяснява ритуалния характер на всяко ястие и начина на приготвяне.

c