Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

ВАС реши, че агенцията по бежанците трябва да се произнесе отново по молбата за хуманитарен статут и статут на бежанец на Абдулрахман ал-Халиди

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Административен съд - София (АССГ) град по казуса със саудитския гражданин Абдулрахман ал-Халиди, съобщиха от пресцентъра на съда.
На 9 януари АССГ реши, че трябва да се отмени отказът на Държавна агенция за бежанците да бъде предоставен статут на бежанец и хуманитарен статут на ал-Халиди. Според съда преписката следва да се върне на агенцията за ново произнасяне, съобразено с мотивите на съда и обсъждане на представените от кандидата доказателства и обсъждане на релевантните твърдения по казуса.
От ВАС потвърждават извода на първоинстанционния съд за незаконосъобразността на оспорения индивидуален административен акт, поради противоречието му с решение по дело С-159/21 на Съда на ЕС от 22.09.2022 г.
През ноември 2021 г. Абдулрахман ал-Халиди бе задържан след влизане в България. Впоследствие бе настанен в Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) – София, кв. „Бусманци“. Преди това мъжът седем години е пребивавал със семейството си в Република Турция. Агенцията за бежанците у нас първоначално е отказала молбата за убежище на ал-Халиди. Въпросът е отнесен до административния съд, който е постановил агенцията да предостави убежище на мъжа, след това обаче решението е обжалвано пред ВАС.
По случая имаше и позиция на Българския хелзинкски комитет.

c