Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Петокласникът Тодор Тодоров е една от надеждите на акордеонната школа в Добрич

Петокласникът от СУ „Петко Рачов Славейков“ Тодор Тодоров е една от младите надежди на акордеонната школа в Добрич. Отличен ученик и възторжен почитател на българския фолклор, Славейковецът е носител на множество награди от национални международни конкурси. Той е и част от клуба на „Успелите деца на България“ към фондация Димитър Бербатов. Харесва математиката, българските автори, историята, съобщават от училището.

Споделя, че таланта е наследил от дядо си, а негов кумир е невероятният Иван Милев – акордеонист и композитор. Тошко свири от 3 години и е възпитаник на клас „Акордеон” към Народно читалище „Йордан Йовков - 1870” с преподавател Деян Дженков.

В репертоара му има класическа музика, но неговата истинска страст е народната музика. И това си личи, когато е на сцената - изпълненията му са заредени винаги с много настроение. Очарова и жури, и публика с усмивка и вдъхновяващо представяне.

Само през месец април, Тошко стана носител на три престижни отличия – първи места от Втория национален конкурс за акордеонисти „Веселин Джанкардашлийски“ – гр. Чирпан, Третия национален фолклорен фестивал за инструментални изпълнители на българска народна музика „Потомци“ – гр. Лясковец и XXIV национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ – гр. Стара Загора, към което и еднократно финансово подпомагане по програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата. Носител е на най-високо отличие и от провелия се в Пловдив, през февруари, Международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство „Орфееви таланти“.

c