Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Варненските библиотекари обмислят въвеждане на мобилни услуги с велорикши по шведски модел

Представители на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна посетиха Швеция в рамките на проект по програма „Еразъм+“ на Европейската комисия в сферата на неформалното образование за възрастни. Институцията кандидатства за акредитация по програмата миналата година, съобщи пред БТА директорката Радка Калчева. По думите й това е възможност с един проект да се реализират няколко вида мобилност през периода 2023-2027 година. Екипът планира да пътува всяка година до избрана чужда държава, преценена според нуждите на институцията, уточни тя. 
Защо Швеция?
За пет работни дни варненските библиотекари са посетили Гьотеборг и пет по-малки града, в които са разгледали училищни и мобилни библиотеки, както и многофункционални културни центрове, разказа директорката. „Избрахме Швеция, защото всеизвестен факт е, че скандинавските държави имат най-голям брой посещения в библиотеките и най-голям брой читатели на глава от населението. Местната общност припознава библиотеките като институция от първа необходимост. Решихме да отидем именно там, тъй като това е твърде далеч от нашата реалност, и да видим на практика как библиотеките работят с местната общност и с властите“, посочи Калчева. 
Оказва се, че в Швеция местните власти, особено във времето на пандемията от КОВИД-19, са разработили програми за финансиране на библиотеки по региони. Там културните институции се финансират от общинските бюджети. Всички разгледани десет сгради в западната част на страната са реновирани, а две са новопостроени, каза Калчева. Българските специалисти са имали среща с представители на тамошната дирекция „Култура“ в общината, която отговаря за Гьотеборг и околностите. От тях са научили, че местната власт обръща голямо внимание на този тип институции и отпуска редовно пари за ново обзавеждане и мобилни библиотеки. 
Мобилните библиотеки
В Швеция това не са само библиобуси, а и велорикши, сподели Калчева. Книгите се носят ежеседмично до определена локация в града, обявена предварително на населението. Това може да се случи на площада и в парка. Велорикшите нямат фонд, от който можеш да избереш, а се доставят издания, за които читателите са направили заявка. С тях се обслужват и околностите на Гьотеборг на отстояние 20-30 километра и тази услуга също се радва на голям интерес, защото на жителите им е спестено пътуването до големия град. 
В самия Гьотеборг работи библиобус, който е предоставен от градските власти за ползване и е изключително популярен. Полицията е уведомена за маршрута му и всичко се случва по график, уточни Калчева.  
Прилики и разлики
Според директорката услугите, които са разработени в Швеция, са сходни на тези, които предлага Варненската регионална библиотека. Сред тях са дигитализацията, възможността за електронни услуги, заявяване на книги по интернет. Има услуги, които могат лесно да бъдат въведени в нашата действителност, смята тя. От институцията във Варна вече обмислят как да внедрят велорикша за периферията на града и крайните квартали, отстоящи на десетина километра, които могат да се обслужват по този начин. Бихме се радвали местната власт да ни закупи и библиобус, каза Калчева, но отбеляза, че все пак е странно да имат мобилна библиотека, а да нямат подобаваща сграда, затова се надяват първо да се изгради новата библиотека, която Варна заслужава. 
Разликите между културните институции у нас и в скандинавската държава, според директорката, са в материалната база, както и в отношението на местната власт и гражданите. По думите й по-големият интерес на хората към дейността на библиотеките в Швеция идва от факта, че голяма част от тях имат статут на културни центрове. В тях функционират работилници, занимални за деца, помещения за учене, дори стаи за игра и хранене на бебета. „Там библиотеките имат силни позиции, посещават се от много хора, но това пак произтича от материалната база. Има достатъчно площ за майки с деца и дори бебета. Има къде те да бъдат нахранени и преоблечени, в кухните има условия за топлене на храната. Това предразполага майката да прекара няколко часа в сградата, защото има условия детето й да си играе с връстници, а тя да посрещне и физиологичните му нужди. Предлагат се и кътове за ученици, където те ежедневно ходят, за да си подготвят уроците сред тишина и спокойствие, разполагайки с ресурси като компютри и интернет. Разрешено е дори да се яде“, отбеляза Калчева. 
Според нея при нас библиотеките са пренаселени с книги, но главният проблем е, че няма необходимата останала площ, на която да се развият други дейности. Това води до липса на усещане за уют и среда, където хората могат да се почувстват като у дома си. 
Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна е единствената в страната с акредитация по програма „Еразъм+“ на Европейската комисия в сферата на неформалното образование за възрастни за периода 2023-2027 г. В рамките на проекта ще се осъществят пет мобилности за обмяна на опит в различни европейски държави и ще продължат усилията за качественото и разнообразно развитие на организацията в институцията и работата на служителите, посочи директорката. Тази година е реализирано по друг проект и посещение в Румъния, където библиотечната система е близка до варненската, допълни тя.
 

c