Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Върховният съд на Израел отложи влизането в сила на закон, предпазващ премиера Нетаняху да бъде отстранен от длъжност

Законът, който трябва да предпази израелския премиер Бенямин Нетаняху да бъде отстранен от длъжност, ще влезе в сила едва след следващите парламентарни избори, постанови днес Върховният съд на Израел, отбелязвайки, че законът очевидно е създаден по лични причини, предаде Асошиейтед прес.
Израелските законодатели приеха закона през март 2023 г. като част от спорния план на правителството за съдебна реформа. Критиците му твърдят, че законът е създаден, за да предпази Нетаняху да бъде признат за неспособен да управлява заради твърдения за конфликт на интереси. Нетаняху иска да направи преустройство на съдебната система, докато в същото време е подсъдим за предполагаема корупция.
Решението на Върховния съд, взето с 6 срещу 5 гласа, идва дни след като съдът отмени първата голяма част от съдебната реформа, което е удар по правителството на Нетаняху. Следващите парламентарни избори се очакват през 2026 г., но може да се състоят и преди това.
Нетаняху е подсъдим за измама, злоупотреба с доверие и приемане на подкупи по три отделни дела. Израелският премиер отрича да е извършил нарушения.
Участието му в съдебната реформа в Израел предизвика въпроси, включително от страна на главния прокурор, дали това представлява конфликт на интереси, докато той е подсъдим.

c