Вторник, 16 юли 2024

16.07.2024

Последвайте ни

В село Дъбовик Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006 откри жътвата

„Здраве, богата реколта, да спори работата и Бог да ни закриля!“, пожела председателят Коста Костов

„Нашите традиции и обичаи са нещо, което се предава от поколение на поколение. Обичаите в България са в основата на нашата същност и са крепили народа ни стотици години“, с тези думи председателят на „Асоциация на българските зърнопроизводители 2006“, Коста Костов, даде старт на жътвата, сезон 2024 г.

Домакини на събитието тази година бяха Валентин Паунов и неговото семейство. Той е член на асоциацията и собственик на семеен бизнес ЕТ „Хелиус – Валентин Паунов“.

Ритуалното зажънване се извърши в нива, собственост на домакина, намираща се в китното и гостоприемно село Дъбовик, разположено в сърцето на Златна Добруджа. По стар български обичай кметицата на селото Стоянка Първева посрещна всички гости с хляб, сол и вино, и пожелание за благополучие и успехи. Поздрав към присъстващите отправиха Валентин Паунов и Валентин Димитров, кмет на Община Генерал Тошево, съобщиха от Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006.

Празничен водосвет за здраве и берекет отслужи отец Тодор, а Георги Балабанов, местен земеделец и член на асоциацията, както и младият талант Никол Дикова поздравиха всички присъстващи със стихове, посветени на хляба и жътвата.

Мъже и жени от група за автентичен фолклор „Извор“ при Народно читалище „Дора Габе“ с. Дъбовик, облечени в народни носии, с песни и усмивки навлязоха в пшеничната нива. Всяка ръкойка беше повод за пожелание, годината да е здрава и благодатна. Щастлив от празника, домакинът Валентин Паунов щедро благослови всички жетвари. Звукът от комбайна даде сигнал, че същинската жътва започва.

Хубава фолклорна музика, изпълнена от Оркестър "Бисери" от Добрич, огласи цялото село. За финал на празника Коста Костов пожела на всички присъстващи: „Здраве, богата реколта, да спори работата и Бог да ни закриля!“

Снмки: Epix.studio

c