Четвъртък, 27 юни 2024

27.06.2024

Последвайте ни

В парка на Добрич ще бъдат поставени 18 камери за видеонаблюдение

Дори безопасността в града не успя да обедини общинска администрация и съветници - по едно и също време, но отделно, мислят за сигурността в Добрич

В парка ще бъдат поставени 18 камери за видеонаблюдение. Такова уверение е получила от общинската администрация Зорница Михайлова, председател на Постоянната комисия „Обществен ред и сигурност“ към Общинския съвет. Това съобщи тя в личния си профил след последното заседание на комисията.

По нейна покана на заседанието са присъствали началникът на Първо РПУ Добромир Пеев, управителят на “Изида” ООД Младен Матеев и управителят на интернет доставчика “Добруджа кабел”. На по-късен етап се е включила и Калина Георгиева, секретар на Община Добрич.

„Бяха обсъдени възможностите за поставяне на камери за видеонаблюдение в парк „Св. Георги” в района на детската площадка и площадката с фитнес уредите до хотел „Изида”, както и на други места в парка. Младен Матеев изрази съгласие за съдействие от страна на “Изида” ООД, ако такова е необходимо. С представителя на интернет доставчика обсъдихме въпросите относно необходимата инфраструктура за изграждане на кабелните трасета на камерите, както и за поставяне на осветление в парка, там където липсва. От администрацията получихме уверение, че в парка ще бъдат поставени 18 камери за видеонаблюдение. Обсъдени бяха и конфликтните места в парка, с оглед вземане на превантивни мерки от компетентните органи“, посочва Зорница Михайлова.

За набелязани мерки за подобряване на сигурността в града, сред които и разширяване на системата за видеонаблюдение в Добрич с изграждане на допълнителни камери в парка, информираха и от Общината след проведено заседание на Консултативния съвет по сигурност към кмета. Посочено беше, че в него са участвали представители на Община Добрич, на Първо РУП, Общинска полиция и активни граждани, инициирали протестите по повод трагичния инцидент в Градски парк „Свети Георги“. От администрацията припомнят, че Консултативният съвет по сигурност към кмета на Добрич бе създаден с цел да се обедният действията на институциите и да се набелязват мерки за противодействие на престъпни деяния.     

Не говори за обединение обаче факта, че по същото време, също в сградата на Общината, се е провеждало заседанието на  Постоянната комисия “Обществен ред и сигурност”. Графикът за заседанията на постоянните комисии е обявен на 13 юни и е публично оповестен на сайта на Общината.

В този смисъл буди недоумение факта, че паралелно с него е проведен Консултативен съвет към кмета, по същата тема, набелязал същите мерки, като в двата форума са участвали различни служители от ОД на МВР. Разликата – в единия участвали общински съветници, а в другия – общинска администрация.

c