Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

В МБАЛ Добрич насърчават кенгуру-грижата: Спасителна прегръдка за недоносените бебета

На 15 май се отбелязва Световния ден на кенгуру-грижата. Практиката доказва терапевтичните ползи от т.н. спасителна прегръдка за бебето, особено когато е преждевременно родено. Това е най-ефективният начин за включване на майките и бащите на недоносените деца в грижите за техните бебета.

За поредна година Фондация “Нашите недоносени деца” отбелязва Световния ден на кенгуру-грижата 15 май с дейности насочени към малките герои и родителите им в партньорство с неонатологични отделения от цялата страна.

Много отделения от различни градове в страната се включват в инициативата “Прегръдка в писмо” - като един символичен начин родителите да прегърнат бебетата си, да им споделят нещо. Чрез нея родителите имат възможността да споделят своите мисли, послания и обръщения до своите бебета. Или да запишат аудио, което екипът да пусне на бебето - и да ги предадат в неонатологичното отделение, където член на екипа да прочете посланието на тяхното бебе.

Сред лечебните заведения, участващи в инициативата „Прегръдка в писмо“, е и  МБАЛ Добрич. За да се насърчи прилагането на кенгуру-грижа, неонатологичното отделение  ще предостави възможност на родителите да практикуват кенгуру-грижи и контакт "кожа до кожа" със своите бебета в рамките на няколко часа дневно.

Кенгуру грижата се използва за първи път в Богота, Колумбия през 1978 година по идея на д-р Едгар Рей Санабрия. Причината е липса на оборудване, кувьози и леглова база. Така лекарите решават да използват за спасяване на недоносените това, което е най-близо и лесно, а същевременно предлага възможно най-добрите условия – а именно, майчините обятия. Кенгуру грижата се нарича още “утроба извън тялото”.

Световната здравна организация определя кенгуру-грижата като животоспасяваща практика, която е от критично значение за подобряването на шансовете за оцеляване и укрепване на здравословното състояние на най-малките бебета. Кенгуру-грижата не залага на модерна техника или апаратура, тя разчита на естествения лечебен потенциал, който родителската прегръдка носи за бебето, познаващо единствено допира, миризмата и гласа на майката и бащата. Контактът “кожа до кожа” му помага да запази и поддържа телесната си топлина, да стабилизира дишането и сърдечния си ритъм, и да прекарва по-продължително време в дълбок сън, което е определящо и за пълноценното развитие на нервната му система.

В последните години неонатолозите посочват, че 10 на сто от новородените в България се раждат недоносени. 

c