Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Ураганът “Фредерик” остави болницата в Добрич без отопление, проблемът вече е отстранен

Щетите по инфраструктурата са възстановени, работи се по подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд

Доста паднали дървета и скъсани кабели са нарушили електроподаването в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич, образували са се и множество токови удари след урагана “Фредерик”, посочи директорът на болницата д-р Георги Желязков, след като в редакцията на Про Нюз Добрич бе получен сигнал, че има проблем с дейността на топлоподаването в болничното заведение.

От вечерта на 21 ноември проблемите са отстранени, а екипът на ЕРП Север е работил денонощно, докато преустанови аварията. Щетите не са драстични, но е имало риск от по-сериозно развитие на ситуацията, особено на фона на по-големи щети в съседни здания и области около Добрич, посочи д-р Желязков.

Болницата в Добрич е в етап на подготовка за инвестиция в подобряване на енергийната ефективност на основната сграда. Към този момент МБАЛ е в процес на верифициране на енергиен паспорт. След приключване на този процес може да се премине към варианти за постигане на качествена енергийна ефективност.

Все още не е уточнено по какъв начин ще се постигне, но някои от вариантите са нова система за отопление с фотоволтаици и външна и вътрешна изолация.

c