Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Дадоха старт на проект "Светулка" в МБАЛ Добрич за ново детско отделение (СНИМКИ)

Започва набиране на 200 000 лева за обновяване на детското отделение в Добрич

В Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич /МБАЛ/ дадоха началото на съвместна инициатива на Фондация “За Доброто” в партньорство с МБАЛ и Фондация “Америка за България” за цялостно преобразяване на детското отделение по проект “Светулка”.

На срещата бяха поканени представители на бизнеса, хуманитарни организации, медицинския сектор и медии. Директорът на МБАЛ Добрич г-р Георги Желязков приветства гостите. “Днес представяме една нова инициатива, надявам се, че ще е една от най-хубавите, които ще направим в нашата болница”, каза д-р Желязков.

В основата на проект “Светулка” стои визията за болница, която не прилича на болница. Проектът съчетава в себе си три основни неща – доброта, усещане за свобода, полет и светлина. Това е нещото, от което имат нужда децата, когато престояват в болница, обясни Надежда Рангелова, председател и член на УС на Фондация “За Доброто”.

Проектът е започнал, когато представителите на Фондация “За Доброто” са се срещнали с някои от наболелите проблеми на децата в детските отделения в страната. Тогава от сдружението правят изложба, която сравнява домашната среда с тази в отделенията. С чувство на отговорност представителите на организацията решават да развият вече започнала инициатива за подобрение на детски отделения и така се появява проект “Светулка”.

Надежда Рангелова обясни за важността на лечебната среда за децата и как тя помага на всички участници по време на престоя, така че да се чувстват по-спокойни и децата да могат да останат максимално социално активни и интегрирани по време на престоя си в болницата.

По същество проект “Светулка” прави приятни, светли, цветни и чисти детските отделения, така че децата да се чувстват като в естествената си домашна среда. “Светулка” е среда на съпричастност, разбиране и подкрепа, както към лекарите, така и към родителите и най-вече към децата пациенти.

До момента по проекта са обновени 6 отделения в страната и над 9 100 пациенти преминават през отделенията.

“Най-хубавото при нас е, че в лицето на “Америка за България” срещнахме партньор, който не прави компромиси и който е на едно ниво с нас в разбирането ни за детско здравеопазване”, каза Свилена Георгиева, изпълнителен директор на Фондация “За Доброто”.

Рангелова и Георгиева представиха проектите, които е реализирала фондацията по проект “Светулка”, както и какво ще включва проектът в МБАЛ Добрич. В бъдеще целите на Фондация “За Доброто” са не просто да изменят едно пространство, а да променят комуникацията между лекар, дете пациент и родител.

За проекта в Добрич: Той включва промяна на функционалността на отделението, така че да предразполага за по добра грижа и социален контакт в отделението в полза за децата. Стаите са направеми по сектори за деца в кърмаческа възраст, малки деца и за юноши. Дизайнът на самия проект е съобразен с местната общност и това, което е известен региона. Важен елемент за социализацията на децата е детския кът, мястото където те могат да разсеят мислите си от това, че са в болница и им се случва нещо неприятно.

Директорът на МБАЛ Добрич д-р Желязков обяви стойността на проекта, която възлиза на около 500 000 хил. лева, от които 250 000 лева са осигурени от Фондация “Америка за България”, около 50 000 лева са заделени от бюджета на МБАЛ Добрич. За набирането на оставащите около 200 000 лева от болницата и участващите фондации разчитат на местния бизнес и доброжелатели, като надеждите на организаторите са сумата да бъде събрана до края на коледните празници.

Даренията може да бъдат финансови и материално-стойности по пример от Ловеч и Велико Търново, където местни фирми, обществеността, фондации и организации, подкрепящи това добро дело са предоставили безвъзмездно финансова и материална помощ.

Очакването и надеждата са до ноември 2024 година проектът да приключи и да бъде реализирано обновеното детско отделение.

На срещата присъства и председателят на Добруджански институт на зърнопроизводителите Радостина Жекова, които са първите дарители на инициативата и са превели вече над 20 000 лева по сметката на фондацията. На срещата Весела Панчева, паст президент на Лайънс Клуб Добрич обяви, че на свое заседание са взели решение членовете на клуба да се включат с лични средства. Ще се включат и родители и учители от СУ “Димитър Талев”, директор на което е също Весела Панчева. Д-р Юлиян Петков от Лайънс Клуб Добрич връчи на Фондация “За Доброто” комплект от хуманитарната организация в знак на подкрепа към инициативата.

c