Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

В градините и яслите във Варна са записани около 3300 деца повече от допустимото

В градините и яслите във Варна са записани около 3300 деца повече от допустимото, съобщиха днес на пресконференция представители на сдружение „Образователна общност - Варна” и фондация „Калейдоскоп“. Деница Стефанова от сдружението уточни, че двете организации са направили изследване, като данните са събирани от детските заведения на основание закона за достъп до информацията. Проучването е реализирано в края на 2023 – началото на 2024 г.
Според нормативната уредба в една група в градина трябва да има максимум 23 деца, допълни Сияна Андрова от сдружението. По думите й нормативът за яслите е 16 деца. Проучването във Варна обаче показва, че групите навсякъде са много по-големи. Андрова посочи, че по този начин не се спазват и нормативите за определена площ за всеки малчуган. Това нарушение е регистрирано в 68 на сто от градините в града. Изследването показва още, че приемът в яслите е ограничен и 911 деца не са приети. 
Адвокат Явор Якимов от фондация „Калейдоскоп“ коментира, че са изпратили сигнал-предложение до общинската администрация, с който настояват да започне да се прилага наредбата за компенсация на родителите, чиито деца не са приети в общинско заведение. Той припомни, че на тях им се полагат по 457 лева за дете от 1 до 3 години и по 510 лева за малчуган между 3 и 6 години. Редно е общината да осигури и допълнително учители във вече сформираните групи, чиито възпитаници са над нормативите, тъй като педагозите изпитват затруднения заради големия брой деца, допълни Якимов. Той подчерта, че градините ще бъдат разтоварени, ако в основните и началните училища бъдат отворени повече подготвителни групи.
Зам.-кметът Павел Попов каза, че действително яслите и градините във Варна са пренаселени. Според него оправданието, че обикновено има много боледуващи и не всички посещават групите, не е резонно. Попов допълни, че би следвало да се популяризира активно информацията, че родителите имат право на финансови компенсации, ако детето им не бъде прието в общинско заведение. По думите му във Варна има само две подадени молби за този тип обезщетение. Попов допълни още, че за да се реши проблема с градините, би трябвало да се търсят варианти и за публично-частни партньорства. 

c