Петък, 23 февруари 2024

23.02.2024

Последвайте ни

В ЕС има противоположни мнения за помощта за палестинците, заяви Борел

В ЕС има радикално различни мнения за помощта за Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци (UNRWA) и това пролича при гласуването в ООН на призив за прекратяване на военните действия в Газа. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното работно заседание в Брюксел на европейските министри по въпросите на развитието и ръководителя на агенцията Филип Лазарини.
Мнозинството в ЕС разбира, че няма алтернатива на досегашната подкрепа за палестинците, добави Борел. Израелското правителство не крие желанието си да се прекрати дейността на агенцията, но обвиненията трябва да се докажат от този, който ги отправя, посочи той по повод твърденията, че служители на агенцията са участвали в нападението срещу Израел от 7 октомври миналата година. Не знам дали има доказателства по тези обвинения, каза Борел.
Може да ме упрекнат в антисемитизъм, но животът на палестинците има значение, те се нуждаят от подкрепа. Може би, ако смятаме, че твърде много са жертвите в Газа, би трябвало да ограничим оръжейните доставки за Израел, предложи Борел. Той попита колко жертви са "твърде много" по повод изказвания, че Израел трябва да намали натиска. Нетаняху не слуша никого, говорят за евакуации - къде, на Луната ли, попита върховният представител. Има противоречие в оценките, че жертвите са много, и продължаването на оръжейните доставки, обобщи Борел.
Ако агенцията на ООН не получи през март предвидените над 80 милиона евро финансиране от ЕС, ще има проблем, посочи Филип Лазарини. По неговите думи една от последиците би била, че половин милион деца ще останат без образование. Той заяви в отговор на въпроси, че няма намерение да подава оставка.

c