Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

В Дуранкулак и Шабла отбелязват 124 години от селските бунтове срещу десятъка

Навършват се 124 години от Дуранкулашкия бунт и съпротивата срещу наложения на земеделците данък десятък. И тази година в община Шабла се организират чествания на годишнината от селските бунтове. По традиция на 1 юни граждани и представители на обществени, образователни, политически и земеделски организации и сдружения отдават почит с цветя и венци пред паметта на загиналите селяни, изправили се срещу социалната неправда. 

Тържествата започват утре в 9.00 часа пред паметника на загиналите в град Шабла. В 10.00 часа в Дуранкулак ще се състои панихида с поклонение на Паметника на скърбящата майка на Грекова могила. Възпоменателен митинг ще има и на Паметника на въстаналия селянин в центъра на с. Дуранкулак.

Размириците в цялата страна през 1900 г. възникват заради връщането на натуралния десятък от правителството на Тодор Иванчов. Бунтовете имат стихиен характер и са потушени с кръв от армията и полицията. През май 1900 г. жителите на няколко села край Балчик отказват да подадат декларации за размера на посевите си, въз основа на които трябва да им бъде начислен данъкът. Опитът на околийския началник да отведе водачите на опозицията се проваля и в края на месеца той се завръща с войска. Селата Гьоре и Саръ-Муса са обкръжени, местните са подложени на репресии, а арестуваните са поведени към Балчик. Няколко хиляди души се стичат след кавалерийския конвой, за да го спрат и освободят задържаните.

В района на Дуранкулак на 1 юни войниците нападат тълпата. Загиват 90 селяни и няколко войници. Ранени са повече от 300 души.

След Дуранкулашките събития правителството разширява обхвата на военното положение върху цяла Североизточна България. Извънредните правомощия позволяват на властите да наложат със сила на местните земеделци да декларират облагаемата си продукция. Широката употреба на армията в тези мероприятия води до засилване на критиките в парламента срещу кабинета Иванчов и до конфликт между Радославов и министъра на войната Стефан Паприков, който е против репресиите. В резултат и двамата подават оставки, последвани от целия кабинет през ноември 1900. Десятъкът става основна тема на парламентарните избори в началото на 1901 година. Спечелилите ги демократи и прогресивнолиберали го отменят още същата година и издават амнистия за осъдените участници в бунтовете.

c