Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

В детска градина „Детски рай“ в с. Зърнево вече сами могат да произвеждат компост

Детска градина „Детски рай“ в село Зърнево вече може сама да произвежда компост, с който наесен да подхранват лехите с цветя и билки в дворовете си. Тя бе последната забавачница в община Тервел, където се проведе образователна работилница, като част от застъпнически действия и кампания сред местната общност за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики. Осъществяват се по проект „Партньорства за развитие“,  финансиран по Оперативна програма „Добро управление“.

Образователните работилници се водят от еколога Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер. От там осигуриха компостери за детските градини, а също компост, който се произвежда в депото.

Тази целева група учи най-бързо, няма изградени навици и поради това най-лесно приема новостите. В игра децата научиха какво е компост, за какво служи той, как се получава. Чрез децата кампанията достига до  домакинствата, за да се включат жителите на община Тервел в нея  и да се намали отпадъкът на ниво домакинство и да се постигнат ефектите.

Застъпническата кампания сред местната общност в община Тервел цели насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики. Тя цели привличане на заинтересовани страни от община Тервел в прилагането на новия подход за интегрирани териториални инвестиции в сферата на енергийната ефективност и опазването на околната среда; намаляване количествата депонирани растителни отпадъци.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c