Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Успешна 2023 година отчитат културните институти в Казанлък

Успешна 2023 година отчитат всички културни институти в Казанлък, коментираха за БТА директорите им. Освен по-голям посетителски интерес, музеите отчитат и много успешни проекти, а във всеки от тях се предвиждат и важни дейности за предстоящата 2024 година.
Художествената галерия в Казанлък може да определи отиващата си година като изключително успешна за дейността си, коментира за БТА директорът на културния институт д-р Пламен Петров. Едно изключително постижение е откриването на новото музейно пространство "Ахинора", посветено на едноименната творба на именития Иван Милев. Това е огромен успех - не само защото е открит нов музей, а и защото е единственият в страната и в много европейски държави, изцяло посветен на една картина. Целта му е да се популяризират непознати страни от творчеството на художника, а от откриването насам към него има особено голям посетителски интерес.
През 2023 година беше открита и новата постоянна експозиция на къща - музей "Дечко Узунов", завършиха и ремонтите в централната сграда на културния институт, посочи д-р Петров. През 2023 година са издадени няколко книги, в процес на подготовка са и новите постоянни експозиции на централната сграда и на къща-музей "Ненко Балкански". 
Художествената галерия отчита ръст от посетители от годината преди пандемията, още в средата на годината е отчетен ръст от 50 на сто в приходите на културния институт и ръст от над 100 процента на посетителите спрямо 2019 година. Направени са над 30 изложби в града и извън него, гостуваха много изкуствоведи, които представиха в Казанлък едни от най-актуалните изложби, показани в столицата и в страната. Културният институт има и нов устройствен план за своята дейност, с който е сложено началото на фонд "Съвременно изкуство", официално регистриран в Министерството на културата. Вече е откупена и първата творба, а името й ще бъде обявено в началото на 2024 година. 
Голям посетителски интерес има и към Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа", каза за БТА директорът му д-р Чавдар Ангелов. Данните за посещаемостта не са обобщени, но например на 26 декември са 222 души. Със сигурност приближаваме посещаемост от около 90 хиляди души, но това са само хората, които са влезли в Паметника на свободата, посочи той и уточни, че има и много хора, които посещават района и разглеждат външната експозиция и паметниците наоколо, а те няма как да бъдат вкарани в статистиката. По думите на д-р Ангелов със сигурност около 140-150 хиляди души посещават НПМ “Шипка – Бузлуджа”, което е радващо.
"Ние сме един от музеите, които не страдат от липса на публика и интерес, въпреки сложната обстановка и в това отношение нямам съмнения, че това ще продължи и ще надминем нивата на посещаемост отпреди пандемията", коментира той. Директорът допълни, че над 90 на сто от посетителите са българи. През идната година предстои и реставрация и консервация на Паметника на свободата, за което са обявени обществени поръчки за избор на изпълнители и строителен надзор.
Изключително успешна 2023 година отчита и Литературно-художественият музей "Чудомир". Директорът Добрина Матова изказа благодарности за подкрепата на Община Казанлък и на фондация “Чудомир”, както и на сдружение “Български музеи”. Ние бяхме един от 50-те музеи и галерии в страната, които получиха целева субсидия в края на миналата година. Използвахме я много пълноценно, направен беше основен ремонт на покрива на новата сграда, както и ново фасадно осветление, извършени са и редица други подобрения, посочи тя. Матова коментира, че все още няма точна статистика, но през настоящата година музеят определено има по-висока посещаемост и  собствените приходи, заложени в бюджета на културния институт, са надминати. Дейността през последната година е насочена към младата публика, а огромен интерес предизвиква изложбата с добавена реалност "Оживелите нашенци". Още в началото на 2024 година екипът на музея започва работа и по дигитализиране на ръкописите на своя патрон. 
Успешна година отчита Историческият музей "Искра" в Казанлък, съобщават от местната администрация на официалната си фейсбук страница. През изминалата година обектите на музея са посетени от общо 130 280 души. От посетителите малко над 107 хиляди са български граждани, сред които 87 070 са възрастни, а 43 210 - ученици и студенти. Чужденците, проявили интерес към местното историческо наследство, са 23 213. С тези цифри музеят бележи 12 процента ръст на посещенията. Годината е добра за ИМ "Искра" и във връзка с археологическата и научната дейност, посочват още от администрацията. Приключва археологическото проучване на гробищно-култовия комплекс в Оструша и предстои да бъде отворен за посещения. В Казанлък през 2024 година ще бъде открит и атракционът "Светът на траките", чиято цел е да бъде портал към историческите забележителности в Долината на тракийските царе. 
Сред важните експозиции, показани тази година в Историческия музей, е изложба с непоказвани до момента открития на археолога проф. Георги Китов, посветена на 80-ата годишнина от рождението му. Експозицията ще бъде достъпна за посетители в Казанлък до края на март 2024 година. Тя е конструирана по начин, който позволява бъдещото ѝ показване и в други градове в страната.
През тази година почти двойно се е увеличила и посещаемостта в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства спрямо предходната, съобщи за БТА директорът на културния институт инж. Стефан Папукчиев. Това е единственият по рода си музей на фотографията в страната и всяка следваща година в него се осъществяват все повече изложби на местни и чужди фотографи. Музеят е основан през 2015 година, а за развитието му изключително много помогнаха дарители, местните фотографи, както и всички останали културни институти. Важна беше подкрепата от страна на администрацията, напомни Папукчиев, чието име през тази година беше вписано в почетната книга на Казанлък.
През 2023 година с активното участие на екипа на музея беше издаден албумът "Нашиятъ Казанлъкъ”, който представлява визуална хроника на Казанлък и разкрива различни аспекти от живота в града през годините. Излезе от печат и новото издание на книгата “Царица Роза”, посветено на носителките на короната през годините. В средата на декември в Музея на фотографията беше открит и Шестият салон на казанлъшките фотографи, който през годините се е утвърдил като едно от важните събития в местния културен календар и с всяка следваща година предизвиква по-голям интерес както от посетители, така и от участници.

c