Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Унгарското културно сдружение „Приятелски кръг от област Муравие“ представи своята творческа дейност в София

Унгарското сдружение за култура „Приятелски кръг от област Муравие“ представи своите дейности в областта на изкуството. На събитието в културния институт „Лист“ бе открита и фотографската изложба „Анихелация“. 
Творбите в изложбата са на Андраш Бала, Ерика Чаба, Ласло Дорман, Ищван Хадмаш, Ласло Немет, Габор Руда, Ласло Сабо, Мария Опре Секейне, Бела Варга-Йотвьош, Хайнал Витош.
Габор Руда, председател на сдружение, представи няколко книги, които са издавали. Разказа за съдържанието им и за авторите им. Жанровете варират от поезия, проза, детска литература до научни, изследователски книги, каталози и други. Голяма част от показаните заглавия бяха подарени на „Лист“.
Поетесата Дьорди Бака чете стихотворения от своята десета стихосбирка и разказа повече за своята творческа история. Издава първата си стихосбирка след 50-годишна възраст, но от дете обича поезията. След като започва да издава свои стихосбирки, става част от Съюза на унгарските писатели и до днес различни списания публикуват нейни стихове.
„На по зряла възраст в мен се появиха едни душевни преживявания, които чувствах, че не мога да ги изразя в проза, а само в стихотворения“, разказа поетесата.
Авторът Габор Колунджия запозна публиката с книгата си „Камъни от товарната рампа“ и представи кадри от бреговете на река Дунав на Будапеща. Сподели, че идеята за книгата идва от протестите против разширението на крайбрежната алея до двупосочно шосе. Поема инициативата да докаже, че тези брегове са паметник на културното наследство, който трябва да се опази. Борбата отнема пет години, но накрая постига желания ефект.

c