Събота, 15 юни 2024

15.06.2024

Последвайте ни

С поздравления към България и Румъния за приемането ни в Шенген по въздух и море започна 98-ото заседание на Управителния съвет на FRONTEX във Варшава

С поздравления към представителите на България и Румъния за приемането ни в Шенген по въздушни и морски граници започна 98-ото заседание на Управителния съвет на Европейската агенция за гранична и брегова (FRONTEX) във Варшава. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР).
В първото за годината заседание на FRONTEX участва директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов.
Българската делегация беше поздравена за отличния доклад от проверката на шенгенската оценителна комисия през ноември 2023 г. В рамките на заседанието нашите представители поставиха въпроса за изпращане на двойно повече служители и техника от FRONTEX за охрана на българските външни граници, допълниха от МВР.
В центъра на обсъждане на формата е актуалното състояние на миграционната обстановка в Европа. Бе потвърдено, че основният миграционен натиск е през Централноевропейския маршрут, а именно през Средиземно море към гръцкия, италианския и френския бряг. Отчита се сравнително ниския процент на мигрантския поток през балканския път, на фона на общото нарастване на натиска.
БТА припомня, че през февруари и март от Главната дирекция„ Гранична полиция“ ще организират информационна кампания заради приемането на България в Шенген по въздух и море. Причината за нея са промените в начина, по който ще бъде осъществяван граничният контрол по летищата и пристанищата у нас.

c