Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Украйна няма алтернатива на финансирането от САЩ, каза Кулеба

Украйна не предвижда никаква алтернатива за компенсиране на спряната американска военна помощ за войната си срещу Русия и е уверена, че Конгресът на САЩ ще одобри отпускането на помощта, заяви снощи външният министър Дмитро Кулеба. "Нямаме план Б. Уверени сме в план А", заяви Кулеба в интервю за Си Ен Ен.
"Украйна винаги ще се бие с предоставените ѝ ресурси. И... това, което се дава на Украйна, не е милостиня. То е инвестиция в защитата на НАТО и в защитата на просперитета на американския народ", каза той.
Кулеба заяви, че ако Русия надделее в конфликта, продължаващ вече повече от 22 месеца, "други лидери ще се изкушат да последват стъпките на Русия. А гарантирането на сигурността в тази част на света и възпирането на тези лидери ще изисква много, много по-висока цена за Съединените щати".
Кулеба заяви, че всички официални лица, които предполагат, че руският президент Владимир Путин никога няма да нападне държава членка на НАТО, ако Кремъл успее в Украйна, "правят огромна грешка. И трябва да сменят работата си".
Искането на правителството на САЩ за отпускане на още 61 милиарда долара в подкрепа на Украйна забуксува в Конгреса на САЩ, където републиканците твърдят, че то трябва да бъде съчетано с по-строг имиграционен контрол по границата между САЩ и Мексико.

c