Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Украйна издаде международни заповеди за арест на предполагаемите нападатели на казахстански дисидент

Украйна издаде международна заповед за арест на двама казахстанци, обвинявани в опит за убийство на известен казахстански опозиционер, живеещ в Киев, предаде Франс прес.
Дисидентът и блогър Айдос Садиков, който има милиони последователи в ЮТюб, беше тежко ранен от куршум в главата във вторник, недалеч от жилището си в украинската столица, където получи убежище през 2014 г.
Опозиционерът е бил в автомобила си, заедно със съпругата си Наталия Садикова, която не е пострадала. Раненият е в болница и състоянието му остава тежко, съобщи днес съпругата му. Тя обвини казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев, че стои зад нападението.
Президентът Токаев "издаде заповед за откриване на заподозрените", увери от своя страна казахстанското президентство. Казахстан "е готов да сътрудничи с Украйна, включително с посредничеството на Интерпол", се казва още в изявлението.
Украинската главна прокуратура от своя страна заяви в Телеграм, че е издала международна заповед за издирване на двама казахстански граждани по подозрение в опит за убийство. Според резултатите от предварителното разследване те са подготвили старателно убийството.
Заподозрените са пристигнали от Полша на 2 юни, преди да наемат апартамент в Киев и да купят автомобил. Във вторник един от тях се доближил до автомобила на дисидента и стрелял по него, докато другият му осигурявал прикритие, уточнява прокуратурата.
Смята се, че двамата заподозрени са напуснали Украйна още същия ден, пресичайки границата с Молдова, според същия източник.
Садиков и съпругата му ръководят опозиционни канали в социалните мрежи, които критикуват президента на Казахстан.
"Новината за нападението срещу Садиков, извършено посред бял ден в центъра на Киев, е дълбоко обезпокояваща", заяви във вторник организацията "Хюман райтс уоч", като призова украинските власти да открият и изправят пред съда извършителите "и да установят кой е поръчал нападението".

c