Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Учредяват дружество „Индустриален парк Добрич“, Емил Петров ще е временен шеф

„Индустриален парк Добрич“  ЕООД с едноличен собственик на капитала Община град Добрич и с капитал 100 000 лева се предвижда да бъде решено да се учреди на насрочената за утре извънредна сесия на Общинския съвет. Тя се свиква по предложение на кмета Йордан Йорданов. Според него капиталът на дружеството ще е за сметка на резерва по бюджета.

Дружеството ще има за предмет на дейност създаване, управление и развитие на индустриални зони и паркове, развитие и управление на недвижими имоти, строителство, придобиване, отдаване под наем или продажба на дълготрайни материални активи, покупко-продажба и отдаване под наем на недвижими имоти на инвеститори за изграждане на търговски и промишлени предприятия; общо управление на индустриалните зони и паркове с цел печалба; консултантска, комисионна, спедиционна, рекламна, транспортна, маркетингова дейност; представителство и посредничество; покупка на стоки или други вещи с цел препродажба в първоначален или обработен вид в страната и в чужбина, стоков контрол и складова дейност; изработване и/или управление на проекти финансирани от национални и/или европейски източници, както и всякаква друга дейност незабранена от закона.

Общината ще участва в „Индустриален парк Добрич“ ЕООД с апортна вноска - недвижими имоти всички с обща площ 343 814 кв. м, заедно със съществуващите сгради.

За временен управител на дружеството до провеждане на конкурс се предлага Емил Иванов Петров, служител на Общината, магистър икономист-маркетолог.

Йордан Йорданов припомня, че Община град Добрич стартира инициатива за проучване на процедурата за регистрация на терена като „Индустриален парк Добрич“, съгласно правилата и реда, регламентирани в Закон за индустриалните паркове /ЗИП/. Целта на Община град Добрич е да продължи работа в посока да изгражда зоната като работещ и привлекателен Индустриален парк, който да отговори на законовите изисквания, нуждите и потребностите на потенциални инвеститори.

Съществува възможност за финансиране на довеждаща инфраструктура по Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални зони, паркове и сходни територии и привличане на инвестиции (AttractInvestBG) за изпълнение на Национален план за възстановяване и устойчивост. За финансиране за изграждане на инфраструктура вътре в парка ще имаме възможност да кандидатстваме и по Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г.

c