Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Учредиха дружество „Индустриален парк Добрич“, търсят потенциални инвеститори

Учредяването на общинско търговско дружество „Индустриален парк Добрич“ ЕООД получи единодушна подкрепа на днешната извънредна сесия на Общинския съвет на Добрич. Предложението бе внесено за обсъждане от кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Той посочи, че администрацията работи вече 4 месеца по проекта за създаване на Индустриален парк, тъй като има възможност той да бъде финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост. По думите му Добрич може да бъде пилотна община в изграждането на малки или средни индустриални зони, за разлика от създадените досега големи зони от по няколко хиляди декара.

Индустриалният парк ще заеме 344 декара от терена на бившето военно поделение в Добрич. Едноличен собственик на дружеството с капитал 100 000 лева ще бъде Община град Добрич, а сумата ще дойде от бюджета на Общината за 2023 г. След регистрацията на общинското търговско дружество, което ще бъде вписано в регистъра на индустриалните паркове като оператор на „Индустриален парк Добрич“, Общината ще апортира в него терена от 344 декара.

Днес бе избран и временен управител на дружеството – общинският служител Емил Иванов Петров, магистър икономист - маркетолог.

ОбС Добрич ще гласува учредяване на дружество „Индустриален парк“

Целта на Община град Добрич е да изгради зоната като работещ и привлекателен  Индустриален парк, който да отговори на законовите изисквания, нуждите и потребностите на потенциални инвеститори. Кметът изтъкна, че вече има заявен интерес от няколко местни производители към парка. Направени са и контакти в Турция с евентуални инвеститори – стартъпи и бизнеси, които искат да развиват продукта си в България. Терените в парка могат да бъдат продавани или отдавани под наем и това зависи от решенията на Общинския съвет.

При обсъждането в залата стана ясно, че съществуващите в момента в бившето поделение сгради ще бъдат премахнати, защото повечето са разрушени и опасни. Кметът увери, че няма шанс районът да се превърне в „модерна махала“ с къщи, каквото опасение бе изказано.

c