Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Ученици от Добрич представиха първата хранилка и поилка за животни с изкуствен интелект

Ученици от СУ „Л. Каравелов“ в Добрич представиха първата в света автономна хранилка и поилка за животни с изкуствен интелект на Националния форум EduBurgas „Изкуствен интелект и социално – емоционални умения“. Събитието се проведе в Бургас. Във форума участваха ученици от Робоклуб "Helios" с ръководител Мартин Петров. Екипът включва осмокласниците Никол Димитрова, Денислав Стоянов, Тодор Николов и Радослав Митрашков, както и Даниел Колев от 9а клас, и Мелис Сали - 12а клас.

Припомняме, че учениците от  СУ „Л. Каравелов“ в Добрич създадоха първата в света автономна хранилка и поилка за животни с изкуствен интелект. Освен за бездомните животни, хранилката и поилката може да се използва и за домашните любимци. Изобретението автоматично пуска не само храна, но и вода. Това, което я отличава от останалите, е, че с помощта на изкуствения интелект, но обучен от самите ученици, разпознава животните.

Хранилката е автоматизирана - зарежда вода и храна, следи за нивото им в купите. С отдалечен достъп може да се проследява количеството храна и вода в контейнерите. Чрез изкуствен интелект се разпознават животните, за които е заредена храна, и им се осигурява достъп до нея. Водата е достъпна за всички животни.   

c