Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Цонко Цонев за прекратяване на делото за касиране на изборите в Каварна: Това е прецедент

Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, сега общински съветник от „Новото време“ коментира пред Про Нюз Добрич решението на ВАС за прекратяване на делото за касиране на изборите за общински съветници в морския град.

Припомняме, че на 27 ноември 2023 г. Административният съд в Добрич обяви за недействителен резултата от изборите за общински съветници в община Каварна, проведени на 29.10.2023 г. Административното дело бе заведено от Местна коалиция Българска прогресивна линия /Левицата-БВ-ДПС, от която в ОбС бе избрана Нина Ставрева, също бивша кметица на Каварна/ и кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ. Бюлетините от всички секции в Каварна бяха преброени и бяха установени редица нарушения.

Административният съд в Добрич касира изборите за общински съветници в Каварна

На 15 март т.г. ВАС прекрати делото за касиране на изборите и обезсили решението на АС-Добрич, след като съветниците от ГЕРБ и Нина Ставрева оттеглиха жалбите си.

Изборите за общински съветници в Каварна няма да бъдат касирани, ВАС спря делото

„За първи път виждам такова нещо - човек да заведе дело, да го спечели, делото да излезе на втора инстанция за решение и изведнъж да реши да оттегли жалбата си. И то дело от такъв обществен интерес. Това според мен е прецедент. Не се учудвам, защото вървеше конкурс за директор на ОУ „Йордан Йовков“ и Нина Ставрева беше кандидат. В момента, когато си оттегли жалбата, бе обявена за директор. Спазарили са се явно. Смятам, че ВАС щеше да потвърди решението на АС Добрич с наличните доказателства и вотът щеше да бъде касиран. Добричкият съд си свърши работата, не се огъна, постанови принципно решение, съобразено с доказателствата. Трите жалби от ГЕРБ също са оттеглени – не ви ли се струва доста координирано това? По едно и също време се оттеглят жалбите, след това тя става директор. Така сглобката в ОбС на Каварна се оформи. Това е огромно падение“, заяви пред Про Нюз Добрич Цонев.

Той допълни, че с това оттегляне на жалбите се е постигнало и друго и заяви: „Не се раздуха много скандалът с 418 фалшифицирани бюлетини, там въпросът стои отворен“, каза Цонев.

На делото в Добрич през ноември той посочи, че „има многобройни, драстични нарушения на изборния процес. Незапечатани, като един печат намерихме в чувала. Несъответствия между това, което е вписано в протоколите и преброените бюлетини, което е 418 бюлетини от действителни, станали недействителни. Има секция, в която това е 40% от вота“.

c