Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Изборите за общински съветници в Каварна няма да бъдат касирани, ВАС спря делото

След като трима жалбоподатели от ГЕРБ и Нина Ставрева оттеглиха жалбите си, ВАС обезсили решението на съда в Добрич за касиране

Върховният административен съд спря делото за касиране на изборите за общински съветници в Каварна и обезсили решението на Добричкия административен съд, с който те бяха оявени за недействителни. Решението на ВАС е от днес, 15 март, след като са оттеглени всички жалби по делото. 

То бе образувано по касационни жалби подадени от Е. Йорданова и А. Георгиева от листата на ГЕРБ против решение на Административния съд в Добрич, с което изборите за общински съветници в Каварна бяха касирани. Решението беше взето по жалби на Нина Ставрева от МК „Българска прогресивна линия“, както и на Н. Дърлянов, В. Ялнъзов, и Е. Йорданова. Съдът в Добрич обяви за недействителен резултата от изборите за общински съветници в община Каварна, проведени на 29.10.2023 г. обявен с Решение на Общинска избирателна комисия Каварна.

Преброяването на бюлетините променя мандатите в ОбС Каварна, искат касиране на вота

На 5 март във ВАС са постъпили молби от Н. Дърлянов, В. Ялнъзов и Е. Йорданова, чрез адвокат Златина Монева, както и молба от Нина Ставрева, с които те оттеглят жалбите си срещу решението на Общинска избирателна комисия в Каварна. 

Административният съд в Добрич касира изборите за общински съветници в Каварна

На 11 март във ВАС е входирана и допълнителна молба, с която Нина Ставрева депозира изрично пълномощно, подписано от представителите на участващите в МК „Българска прогресивна линия“ политически партии и коалиции, с което тя е упълномощена да оттегли жалбата си срещу решението на ОИК. 

Бившата кметица на Каварна Нина Ставрева става директор на ОУ "Йордан Йовков" в града

"Оттеглянето на жалбата може да бъде извършено при всяко положение на делото, докато то е висящо, включително и в производството пред Върховния административен съд, образувано по повод оспорването на решението на Административен съд Добрич. При това правните последици от оттеглянето на първоначалните жалби настъпват, без да е необходимо съгласието на ответните страни. Вследствие оттеглянето, извършените по тях процесуални действия се заличават с обратна сила, включително следва да се обезсили решението, постановено от Административен съд Добрич", посочват магистратите от Върховния административен съд. 

При това положение ВАС постановява обезсилване на решението на Добричкия административен съд, а производството по делото е прекратено.

Определението на ВАС е окончателно. 

c