Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Тайван съобщи за нова китайска военна активност в близост до острова

Тайван съобщи, че китайски военни самолети и кораби отново са в близост до острова, като някои от самолетите са пресекли средата на Тайванския проток, предаде Ройтерс, като отбелязва, че Пекин продължава военните си действия три седмици преди тайванските избори.
Демократично управляваният остров, който Пекин смята за своя територия, се оплаква от редовните китайски военни патрули и учения в близост до острова от четири години насам. В момента тече предизборна кампания за президентските и парламентарните избори в Тайван, които са насрочени за 13 януари. Отношенията с Китай са основна тема в нея.
Тайванското министерство на отбраната заяви, че от 13:30 ч. (05:30 ч. по Гринуич) днес е забелязало изтребители J-10, J-11 и J-16, както и самолети за ранно предупреждение, които действат във въздушното пространство на север, в средата и югозапад от Тайван. Десет самолета са пресекли средната линия на Тайванския проток или райони в близост до нея, като са работили с китайски военни кораби за извършване на "съвместни патрули за бойна готовност",според същия източник.
Средната линия на Тайванския пролив някога служеше като неофициална бариера между двете страни, но сега китайските самолети редовно прелитат над нея, отбелязва Ройтерс.
Тайван е изпратил свои собствени сили за наблюдение, съобщи министерството. Китай не е коментирал неотдавнашната си серия от военни дейности в близост до Тайван.
 Тайванското правителство отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет и твърди, че само народът на острова може да реши своето бъдеще.

c