Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Световният ден на здравето тази година е с мото „Здраве за всички“

На 7 април се отбелязва Световният ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация (СЗО) през 1948 г. Всяка година този ден, отбелязващ годишнината от създаването на организацията, е с различно мото, акцентиращо върху приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО.

През 2023 година Световната здравна организация (СЗО) чества своята 75-та годишнина и използва случая като възможност да акцентира върху настоящ глобален здравен проблем. Тази година денят ще премине под мотото „Здраве за всички“. Той ще хвърли светлина върху медицински сестри, акушерки и здравни работници, които с неуморната си и неспокойна работа са превърнали здравната индустрия в такава, каквато я познаваме днес. Празникът е възможност за ретроспекция към публичния достъп до здравна помощ, който се е подобрил през последните седем десетилетия. СЗО е създадена с цел да промотира здравето и да осигури достъпна помощ за всички. Статистически данни, предоставени от  организацията сочат, че 6.6 млн. деца по целия свят умират поради липсата на достъп до здравни системи, 800 жени умират всеки ден заради усложнения на бременността, а само 800 млн. души заделят достатъчно от семейния бюджет за здравеопазване.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Здравната култура и образование са ключови  за постигането на дълголетен и щастлив живот, а отговорността за здравето не е само персонална, затова за осигуряването на по-добро обществено здраве е необходимо да се отдаде голямо значение на промоцията, превенцията и профилактиката на болестите.

Европейският Съюз съставя специфични за всяка страна препоръки, свързани със здравеопазването и здравните системи, за да се повиши качеството и достъпността на здравното обслужване. В много от тях на фокус е оптимизирането на болничния сектор и укрепването на първичните грижи. Важно място заема и достъпът до здравеопазване и навременното предоставяне на качествени грижи за всеки.

На този ден празнуват всички лекари, лекари по дентална медицина, магистър фармацевти, професионалисти по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, асоциирани медицински специалисти, зъботехници, помощник фармацевти,  посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората.

От РЗИ-Добрич поздравяват всички медицински специалисти и им пожелават здраве, професионални успехи и щастие в личния живот.

c