Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Световен ден на медицинските сестри: У нас всеки трети в професията е над 65 години

На 12-и май отбелязваме Световния ден на сестринството. Тази година мотото се придържа към миналогодишното "Нашите медицински сестри. Нашето бъдеще", като сега се акцентира върху икономическата сила на грижата.

В България всяка трета практикуваща медицинска сестра е над 65-годишна възраст, а за да работи спокойно здравната система и за да има кой да се грижи за пациентите, са ни необходими над 50 хиляди медицински сестри. Това каза в интервю за БТА Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Мотото на 12 май тази година е "Нашите сестри са нашето бъдеще - икономическата сила на здравните грижи". По данни на асоциацията в България работят 21 860 медицински сестри. Необходима е реформа и "пренареждане" на здравната система, както и изработване на стандарти за работа, които да се спазват. В противен случай здравната система ще фалира, каза още Василева. Всяка година 800-1000 медицински сестри напускат професията, като част от тях заминават за чужбина, а оставащите в България напускат здравната система.

От няколко години от съсловната организация с тревога посочват проблемите, свързани с кадровата криза, като през 2023 г. в отворено писмо, изпратено до премиера, до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване, до министъра на здравеопазването и др. призоваха за създаване на система за планиране, назначаване и задържане на медицинския персонал, за рамка за устойчиво кариерно развитие, за устойчиво повишаване на заплатите спрямо придобитите знания, умения и компетентности, за изискване за минимален брой медицински специалисти по здравни грижи за оптималното функциониране на лечебните заведения.

c