Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Световен ден без тютюнев дим: Една цигара повече, 11 минути по-малко живот

Всяка година на 31 май Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Световен ден без тютюнопушене. Кампания е насочена за повишаване на осведомеността относно вредите и последиците от употребата на тютюн и излагането на вторичен дим, както и за отказване от тютюнопушенето.

Темата на Световния ден без тютюнев дим през 2024 г. е „Защита на децата от намесата на тютюневата индустрия“. Посланието е да защитим бъдещите поколения и да осигурим постоянно намаляване на консумацията на тютюн.

Група изследователи на икономическите и социалните науки в Бристол, Англия, са направили проучване, показващо вредата от тютюнопушенето. Според него всяка цигара губи по 11 минути от живота. Цифра има по-скоро символична стойност, а не научна. Авторите на изследването дават идеи какво може да се прави през спечеленото без тютюнев дим време. 11 минути, нужни за изпушването на една цигара, позволяват да се проведе един телефонен разговор с приятел, да се прочете един вестник или да се направи малка разходка. 3 часа и 40 минути, спечелени от една кутия, се равняват на гледането на един дълъг филм като „Титаник", два мача, една обиколка по магазините или едно пътуване до някоя хубава местност. А за един стек от 200 неизпушени цигари печелите гледането на една опера от Вагнер или едно околосветско пътешествие.

В световен мащаб всяка година загиват над 8 милиона души, засегнати пряко или косвено от тютюна. Повече от 7 милиона от тях умират от директна употреба, а почти милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на вторичен тютюнев дим. 65 000 от тези, които умират от болести, свързани с вдишването на вторичен тютюнев дим, са деца.

Данните от Националния център по обществено здраве и анализи, включени в доклада от Националното проучване на факторите на риска за здравето на населението на Р. България, 2020 г., посочват, че 39.4% от възрастното население употребява тютюн, като делът на мъжете е по-висок от жените, съответно 40.5% на 38.7%. Най-висок е делът на ежедневните пушачи - мъже във възрастовата група 45-54 г. (49.0%). Остава без промяна фактът, че 14.3% от анкетираните са започнали да пушат на 10-15-годишна възраст.

Основната част от анкетираните пушачи употребяват бездимни тютюневи изделия, наргиле и електронни цигари вкъщи (44.7%), като делът им нараства няколко пъти с възрастта. В заведенията 36.5% от анкетираните употребяват тютюневите продукти. Най-висок дял на пушещите бездимни тютюневи изделия е във възрастта 20-35 г. Около 2/3 от пушачите (67.1%) подкрепят тоталната забрана за пушене на обществени места. На пасивно пушене в дома си са изложени 53.7% от анкетираните.

c