Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Стотици земеделски производители протестираха в Добруджа (ВИДЕО)

Стотици земеделски производители от цяла Добруджа и България се събраха на национален агро протест, породен от отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна.  Една от ключовите точки беше с. Карапелит, където десетки трактори и комбайни блокираха основната улица в селото, по която преминава съществена част от трафика в областта.

Протести има и на други локации в Добруджа. В Генерал Тошево земеделските производители се насочиха от града към граничния пункт с Румъния до с. Кардам. Машини изязоха и по международния път Дуранкулак - Варна, като две точки бяха блокирани – до с. Дуранкулак и граничния пункт и на кръговото кръстовище на град Балчик.

Председателката на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова благодари на всички присъстващи в с. Карапелит. "Днес заявяваме, че сектор „селско стопанство“ е все още жив, може и ще се бори да оцелее".

27 са земеделските организации, които подкрепят протеста. Сред тях са животновъди, плодове и зеленчуци, картофопроизводители, зърнопроизводители, пчелари, тютюнопроизводителите и др.

"Искам да чуете последния, дами и господа – „Марица олио“. Казаха, че никога няма да вкарат в базата си украински слънчоглед", заяви Радостина Жекова.

"Всичко, което се случва днес, е провокирано от липсата на държавническо решение от страна на политиците ни. Ние имаме правото да сме тук, те ще ни видят утре в София със същата сила", каза Жекова.

"Нямам думи, не може българското правителство по такъв начин да се отнася с нас, да ни нарича какви ли не. С какво сме заслужили? Добруджанските арендатори миналата година били спечелили 25% повече, да, обаче рентите, които изплатихме, са с  30% повече. В област Добрич това са около 350 млн. лв. Числата, които се разнасят, са толкова манипулативни, че е обидно да се коментират", каза Орлин Панев, член на КС на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.  

"Ние осигуряваме нормалния поминък в страната. Канили ни на преговори. Кога? Когато взеха решението и го гласуваха. И след това – заповядайте да преговаряме! Какво ще преговаряме? Преговорите се водят преди това, когато ние искахме да ги водим, но ни беше отказано", допълни Панев.

Радостина Жекова изчете и петте приоритета на протеста:

  1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.
  2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта. /в сектор животновъдство/
  3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи. /овощарство/
  4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
  5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.
c