Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Според правителство на Словакия предоставянето на Киев на изтребители и системи за ПВО от предишните власти е било саботаж

Словашкото правителство е поискало от полицията да разследва предходния кабинет и бившия министър на отбраната Ярослав Над за даряването на изтребители и системи за противовъздушна отбрана на Украйна, за да ѝ се помогне да се защити от руската инвазия, съобщи Ройтерс.
Кабинетът на премиера Роберт Фицо направи рязък обрат в политиката на страната, след като пое властта през октомври миналата година и прекрати военните доставки за Украйна, макар и да позволи продължаването на друга помощ.
Предишното правителство на Словакия дари миналата година на Украйна десетина руски изтребители Миг-29, които не са били в бойна готовност, както и системи за ПВО „Куб“.
Даряването на системите за ПВО е оголило словашкото въздушно пространство и е поставило под риск гражданите на страната, заяви Игор Мелихер, държавен секретар на министерството на отбраната и член на управляващата партия „Посока – социална демокрация“.
„Убеден съм, че Над е предал Словакия“, заяви Мелихер по време на пресконференция, излъчена на живо в социалните медии.  „Министерството на отбраната изпраща сигнал за подозрение, че е извършено престъплението саботаж или държавна измяна, злоупотреба с власт и неспазване на доверителни задължения“, допълни той.
Над отхвърля всякакви неправомерни действия.
Един от аргументите, които използва Мелихер, е, че бившето правителството е взело решението, докато вече е било в оставка и така е имало ограничени правомощия за вземане външнополитически решения.
Обвиненията са симптом на силно поляризираната словашка политическа сцена, като Фицо многократно е обвинявал своите предшественици, че са започнали наказателно преследване срещу неговата партия, когато е бил в опозиция.
Страната трябва да получи по-рано поръчани изтребители Ф-16, за да заменят МиГ.

c