Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Спасяват дружеството „Градски транспорт Добрич“ с половин милион лева заем от Общината

Към 30 юни общинското дружество е на загуба от 1 307 000 лв., има задължения за горива и изпълнително дело от НАП за неплатени данъци и осигуровки

Предложение Общината да отпусне заем до 500 000 лв. на дружеството „Градски транспорт Добрич“ внася на предстоящото заседание на Общинския съвет заместник-кметът Павел Павлов. Целта е да се покрият неотложни текущи нужди на дружеството, което от началото на 2024 г. е в затруднено финансово положение.

„Градски транспорт Добрич“ има поети договорни отношения относно договор за лизинг на 20 броя автобуси КАРСАН, също така и непогасени задължения за неизплатени горива от порядъка на 403 хил. лв., като просрочени са 280 хил. лв.

Затрудненото финансово положение на дружеството е продиктувано и от изпълнително дело от НАП от месец март 2024 година – отнасящо се за неплатени задължения към ДОО, неплатено ДДС и други данъци на стойност 513 хил. лв. ведно със законната лихва. Към момента за месец юни следва изплащане на трудови възнаграждения на работниците и служителите в размер на 248 хил. лв. за месец юни, включващи работни заплати и осигуровки.

Към 30 юни финансовият резултат на „Градски транспорт Добрич“ е загуба в размер на 1 307 000 лв.

За да работи транспортната фирма тя спешно се нуждае от финансовата подкрепа на Община град Добрич, посочва заместник-кметът.

Той допълва, че тези средства биха покрили стари задължения и подпомогнали за нормалното функциониране на дружеството.

Предвижда се заемът да бъде върнат от дружеството на Община град Добрич в срок от 24 месеца.  

c