Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Софийският градски съд заседава по делото срещу Радостин Василев

Софийският градски съд заседава по делото срещу Радостин Василев. Депутатът е подсъдим за това, че е опитал да оказва натиск към бившия народен представител Христинка Иванова.
Днес на разпит са призовани няколко депутати от "Има такъв народ" (ИТН), сред които са Николай Радулов, Иво Атанасов и др.
Атанасов каза, че той и още няколко човека са изразявали недоволство по отношение на структурите на партията. Ръководството на партията гледаше на структурите като на изпълнители по време на предизборна кампания. На областните координатори не се обръща внимание и като цяло нещата не стояха добре, каза Атанасов
Нямахме контакти със Слави Трифонов. Посланията му идваха през Тошко Йорданов, когото наричах “пощенския гълъб”. От липсата на комуникация нарастваше напрежение. Нарушаваше се уставът на партията, според който, за да се участва или напусне коалиционно правителство, трябва решение на Националния съвет, а такова решение не е взето в рамките на четири парламента, в които бях депутат, каза още Иво Атанасов.
Никога не е имало съгласуване с Националния съвет, когато бяха излъчени министри от квотата на ИТН в правителството на Кирил Петков, посочи още Иво Атанасов.
По неговите думи Радостин Василев е един от най-активните. Аз съм му казвал, че искам да напусна партията. Много други също са искали да напуснат, защото били разочаровани, каза свидетелят пред съда.
Той допълни, че се е стигнало до разговор с тогавашния секретар на партията Виктория Василева, на която Атанасов и Радостин Василев са казали, че искат да напускат партията. След това Василев звъннал на Христинка Иванова. Това станало в апартамента на Виктория Василева. 
Христинка Иванова попитала дали Иво Атанасов също ще напуска и получила утвърдителен отговор. След това имало среща в апартамента на Радостин Василев. Там била и самата Христинка Иванова. За заплахи не съм чувал, каза Иво Атанасов.
Няколко пъти казах, че падането на правителството на Кирил Петков ще върне Пеевски и Борисов като незаобиколими фактори. Мотивите за свалянето на кабинета не бяха Република Северна Македония и липсата на пари в държавата, а липсата на пари за нашите министри, каза още Атанасов.
Радостин Василев каза, че през 2021 година, преди 46-ото Народно събрание, депутати са били канени в НДК през няколко дни. Тогава били правени тестове за лоялност на таблети с въпроси. 
Те бяха правени от фирма, която сега ми е правила психолингвистична експертиза, каза Василев пред съда.
Велина Владимирова и Христина Кайджиева, служители на фирмата, казаха, че дружеството, в което работят, не е правило такова изследване.
В крайна сметка съдът ще прави проверка по тези твърдения.
На предишното заседание Христинка Иванова разказа пред съда, че Василев е имал план да се "отцепят" 15 души от ИТН и че за тях имало "светло бъдеще".
При Радостин Василев думата “не” не съществува. Той е авторитарен. Никой не може да е на друго мнение, каза още Иванова. По думите ѝ целта е била отцепилите се да подкрепят правителството на Кирил Петков, след като ИТН оттегли подкрепата си.
 
 
 

c