Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

След разгорещен дебат ОбС Добрич увеличи заплатата на кмета от 3 550 на 6 800 лв.

Непоискано становище и обвинения в див популизъм на днешната сесия на местния парламент

Увеличението на заплатата на кмета на Добрич Йордан Йорданов от 3 550 лв. на 6 800 лв. предизвика дълъг и разгорещен дебат в залата на Общинския съвет по време на днешната сесия. Повишението бе прието от ОбС с 31 гласа „за“, 7 „против“ и 2 „въздържал се“.

Още в началото на заседанието от "Възраждане" поискаха тази точка от дневния ред са отпадне и въпросът изобщо да не бъде разглеждан. По-късно предложиха заплатата на кмета да се увеличи с процента на инфлация и да стане 3 905 лева, предвид „действителността в страната“.

В зала бе обяснено, че възнаграждението на кмета не касае местните приходи, а се осигурява от държавния бюджет и няма да ощети местния. Според нормативните уредби, от размера на заплатата на градоначалника зависят тези на заместниците му. От нея процентно се определят и заплатите на председателя на ОбС и на съветниците, но те се покриват от общинския бюджет.

„Със Закона за държавния бюджет на Република България /ЗДБРБ/ за 2024 год. в дейност „Общинска администрация“ е предвидено увеличение на разходите за персонал на общинските администрации, като в тези средства включително е разчетено и увеличение на заплатите за кметовете“, се казва в докладната записка, внесена от зам.-кмета по финансите Станка Николова.

Почти двойно вдигат заплатата на кмета на Добрич Йордан Йорданов, става 6800 лева месечно

Посочено бе, че заплатата на кмета не е променяна 9 /според някои 6/ години. Кметът Йорданов обясни, че заплатата му не е коригирана от 2017 г. Той припомни, че ежегодно 5 000 лева от заплата си той предоставя за даровити деца и че сумата за последните 8 години е 40 000 лв. Увери, че ще продължава да заделя, вече по-голяма сума, за даровитите деца на Добрич. 

Заплатата на кмета на Добрич увеличена последно 2021 г. - на 3350 лв., не преди 6 или 9 г.

Новите възнаграждения на общинските съветници ще бъдат гласувани на следващата сесия, стана ясно на заседанието. Сега те получават 55% от възнаграждението на председателя на ОбС /който пък получава 90% от заплатата на кмета/ с решение през януари т.г. Преди това процентите бяха 40.

В началото на обсъжданията председателят Красимир Николов съобщи, че предвижда на следваща сесия да внесе промяна в правилника и възнагражденията на съветниците отново да са 40% от заплатата на председателя, която вече ще е 6120 лева.

Бурен дебат в залата предизвика изпратено по имейл до общинската администрация одиторско становище, за което Про Нюз Добрич вече съобщи. Общинските съветници трябва да получават не пълно месечно възнаграждение, а само за отработените часове. Това става ясно от становище на Диян Георгиев, ръководител на звено „Вътрешен одит“ в Община град Добрич.

Одитор от Община Добрич: На общинските съветници трябва да се плаща почасово

Съветници попитаха защо и на кого е изпратено становището. Посочено бе, че то е непоискано, неподписано и пълно с неверни неща. Те определиха документа като политически, че взривява обществото и че служи за настройване на служителите в администрацията на Общината срещу Общинския съвет. Изказани бяха мнения, че в становището има законови несъответствия и че се внушава на обществото, че съветниците необосновано ще се обогатят.

В залата присъстваше одиторът Диян Георгиев. Оказа се, че той е консултант и лектор към Националното сдружение на общините. По думите му, одиторите в местните администрации смятат, че последните 10 години общинските бюджети са ощетявани с големи средства, защото на съветниците не се плаща почасово, а така и се демотивира администрацията. Помолен е бил от НСОРБ да напише становището. Изпратил го на имейла на НСОРБ и на колеги от администрацията.

След спорове кой, защо и как е получил становището на одитора, кметът Йордан Йорданов се извини от свое име и от името на Диян Георгиев, който направил грешка при изпращането на материала, който пък стигна и до медията ни.

В залата бе изслушан и предварително поискалият думата гражданин на Добрич Николай Николов Трифонов. Той определи повишаването на заплатата на кмета като „пир по време на чума“. Според него градът е пред упадък и на този фон не трябва да се увеличава възнаграждението на кмета.

Първо съветниците гласуваха предложението заплатата да се увеличи с процента на инфлация /10%/ и да стане 3 905 лв. То не беше прието. След това с гласуване бе прието повишението до 6 800 лв.

Одобряват ли добричлии увеличение на заплатата на кмета на 6800 лева?

„Средната брутна заплата в Добрич е 1 283 лева. Населението намалява, раждаемостта също, икономическата, социалната и обществената среда са несигурни. Градът е мръсен и разбит. Това не предполага такова увеличение“, обясни съветник, гласувал "против".

Йордан Йорданов нарече изказването „див популизъм“ и подчерта, че всяка година заплатите на администрацията се повишават с по 10%.

c