Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Почти двойно вдигат заплатата на кмета на Добрич Йордан Йорданов, става 6800 лева месечно

Предложението е основното му месечно възнаграждение от 3550 да стане 6800 лв, води до ръст на заплатите на председателя на ОбС и съветниците

Определяне размера на основното месечно възнаграждение на кмета на Община град Добрич – такава точка под номер шест предвижда Дневният ред за предстоящото заседание на Общинския съвет, насрочено за 26 март.

В сайта на Общината, раздел „Общински съвет“, тази докладна, за разлика от почти всички останали документи за предстоящото заседание, не е качена.

Докладната записка внася заместник-кметът „Финанси и общинска собственост“ Станка Николова.

В нея се посочва, че със Закона за държавния бюджет на Република България /ЗДБРБ/ за 2024 год. в дейност „Общинска администрация" е предвидено увеличение на разходите за персонал на общинските администрации, като в тези средства включително е разчетено и увеличение на заплатите за кметовете.  

Тя предлага на Общински съвет да вземе решение да определи основно месечно трудово възнаграждение на кмета на Община град Добрич на 6800 лева. Към него да се начислява допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит, съгласно действащата нормативна уредба и Вътрешните правила за организация на РЗ в Община град Добрич.

Предлаганото увеличение на заплатата на кмета на Добрич е почти двойно, тъй като с решение от 23.02.2021г. на Общинския съвет е определено основното му месечно възнаграждението в размер на 3 550 лева.

Драстичното увеличение на заплатата на кмета води и до аналогичен ръст и на заплатите на председателя на Общинския съвет и общинските съветници в Добрич.

Припомняме, че с решение от 19.12.2023 г. възнаграждението на председателя на Общински съвет Добрич е в размер на 90 % от основното месечно възнаграждение на кмета на община Добрич. Според изменената разпоредба в Правилник за организацията и дейността на ОбС, общинският съветник получава общо месечно възнаграждение в размер на 55 на сто от брутната работна заплата на Председателя на общинския съвет . С промените в правилника се приема общинските съветници да получават допълнително възнаграждение, като за всяко едно проведено заседание  извън приетия календарен график, в размер на 30%.

Така при досегашната основна заплата на кмета от 3550 лева възнаграждението на председателя на Общинския съвет е 3195 лева, а на общинските съветници – 1757,25 лева. При заплата на кмета Йордан Йорданов от 6800 лева председателят на Общинския съвет  следва да получава по 6120 лева на месец, а общинските съветници – 3366 лева.

Предложението е внесено от общинската администрация предстои тепърва да се разгледа от постоянните комисии към Общинския съвет, така както е по ЗМСМА, и действащия правилник на ОбС, коментира пред Про Нюз Добрич председателят на Общинския съвет Красимир Николов.

Докладната, която внася заместник-кметът „Финанси и общинска собственост“ Станка Николова, беше разпространена днес от „Възраждане“. В прессъобщение групата общински съветници на ПП „Възраждане“ категорично заявява, че не е съгласна с това предложение и няма да го подкрепи.

c