Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Системата за акредитиране не работи, каза на дискусия с представители на висши училища в Пловдив министър-председателят Николай Денков

Системата за акредитиране не работи, почти всички висши училища и професионални направления получават оценка между 8 и 10  при скала от 0 до 10, а преобладаващите са между 9 и 10. Всички знаем, че това не е реално. Това каза министър-председателят Николай Денков по време на дискусия в Аграрния университет в Пловдив на тема „Нови акценти на изискванията за акредитация на висшите училища“. Според него системата трябва да бъде променена, като философията е за отправна точка за оценката на съответното висше училище да се използват обективни показатели, които да бъдат анализирани по логика, сходна с рейтинговата система - как се реализират студентите, колко е подготвен преподавателският състав, колко научна дейност има.
По думите на Денков все още има нерешени проблеми по отношение на финансирането и качеството на висшето образование. Има механизми на контрол, които могат да бъдат подобрени по отношение на акредитацията, атестация, академично израстване и те могат да бъдат свързани с по-добро финансиране на тези, които са добри, допълни премиерът. Той коментира, че следващите месеци ще има повече време да се фокусира върху тази тема и всеки един от тези проблеми ще търси своето най-добро възможно решение.
Денков посочи, че има необходимост за промени в атестирането на преподавателите и в Колективния трудов договор. Той коментира още концепцията за коопериране на висшите училища, приета през 2022 година. Като причини вузовете да мислят в тази посока Денков изтъкна намаляващия брой студенти и нерешения въпрос с капиталовите разходи. Кой ще даде 15-20 млн. лева за нещо, за което не се знае след 10 години ще има ли студенти, допълни премиерът. 
В дискусията участват проф. Елиза Стефанова, председател на Националната агенция за оценяване и акредитация, ректори и представители на висшите училища в Пловдив.

c