Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

СИДП: Тази година желаещите да се отопляват с дърва в област Добрич са в пъти повече

През тази година желаещите да се отопляват с дърва са много повече. Към 30 юни 2021 г. ДГС-Добрич е предоставило 2500 пространствени кубични метра дърва за огрев на 540 домакинства. За същия период през 2022 г. 1200 семейства са получили 6000 кубика., съобщиха за Про Нюз Добрич от Североизточното държавно предприятие. Средната продажна цена на дървесината от склад за 1 пространствен кубичен метър е 63.50 лева с ДДС, а средната цена на транспорта е 30.00 лева с ДДС. Има възможност транспортът да се организира и от купувачите.

Снабдяването на населението от Североизтока с дърва за огрев се извършва целогодишно, посочват от СИДП във връзка със запитване от Про Нюз Добрич. В медията се получиха сигнали, че в момента в населените места не може да се направят заявки за доставка на дърва, тъй като липсват количества.

„Към днешна дата ДГС-Генерал Тошево е доставило 1530 пр.куб.м. дърва за огрев, средно по 5 пр.куб.м. на домакинство. Заради засиленото търсене на дървесина от населението през тази година от ръководството имат готовност за комплектоване на допълнително количество дървесина.

И в двете стопанства се поддържа постоянна връзка с кметовете на населените места, за да може доставките да бъдат ритмични.

ДГС-Добрич има изграден централен склад за дърва в местността „Дъбовете“, където се предлагат нарязани и нацепени дърва за населението на цена от 132 лева за пространствен кубик с включена доставка до клиента. От стартирането на продажбите до момента са заявени и доставени 151 пространствени кубични метра. 30 пространствени кубични метра са продадени към момента от склада в ДГС-Генерал Тошево и има налични още 29“, пишат от СИДП.

c