Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Шоково: Природен газ през август в България ще има, но с 54% по-скъп

"Булгаргаз" предложи цената на газа за месец август да е 286,84 лв. за MWh (без цена за достъп, пренос, акциз и ДДС). Поскъпването спрямо утвърдената за юли цена, е с 54,07 %.

За исканото увеличение стана ясно от внесено от газовото дружество заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. На практика поскъпването е най-високото, искано досега от "Булгаргаз".

Припомняме, че утвърдената от КЕВР за месец юли цена беше 186,17 лв. за MWh, което беше поскъпване с 31,7 % спрямо цената за предходния месец юни. (141,36 лв. за MWh). Според прогнозата на "Булгаргаз" през юни, синьото гориво през август се очакваше да е с цена 149,39 лв. за MWh.

Мотивите

В искането си за августовската цена на газа, "Булгаргаз" се базира на факторите, формиращи цените за август тази година, сред които цените на алтернативните горива, справката за осреднения валутен курс на лева към щатския долар, на цената на азерския газ и др. Към документите, приложени към искането са и офертите за доставка на входна точка за Гърция, както и на тези за доставка на LNG.

c