Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

С песни и танци Каварна отбеляза Лазаровден и Цветница

Православните празници са химн на духа и вярата, на възраждащата се природа, пролетта, любовта и хармонията. Символ на трудолюбието, в очакване за раждане на изобилието.
Архимандрит Константин от Патлейнски манастир благослови жителите и гостите на Каварна, дошли да почетат празника.
В празничната програма се включиха децата от група „Пингвинче“ на ДГ „Здравец“ и децата от  група „Светулка“ от ДГ „Радост“, Вокална академия „Каварна“, детски народен хор „Шарено коланче“ и фолклорен танцов състав „Бизоне“ при Народно читалище „Съгласие 1890“ – Каварна. С вокални изпълнения се представиха и ученици от СУ „Стефан Караджа“ и ОУ „Йордан Йовков“. Празникът завърши с изпълнения на Детска фолклорна танцова школа „Орисия“ и Фолклорен танцов клуб „Мераклии“. 
По традиция до чешмата до Хамама се пресъздаде обичая „Кумичене“,. Той е последния лазарски обичай, който се изпълнява на Цветница от момите. С него в миналото девойките демонстрирали своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак. Според обичая момите пускат в река китка цветя, върбово клонче или малко хлебче. Девойката, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо, става кумица и се ползва с изключително уважение от връстничките си. На третия ден от Великден тя посреща в дома си останалите момичета и ги гощава с баница и червени яйца.
В празничния ден, с голям интерес се посрещна и традиционния фермерски пазар, на който производители от Добруджа се представиха със свои продукти.

c