Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Клуб по бокс от Добрич със състезателка на Олимпиадата (ВИДЕО)

Въпреки че е регистриран скоро, в клуб вече тренират над 60 деца, като около 40 от тях са картотекирани и участват в състезания

Световната и двукратна европейска шампионка по бокс за жени Станимира Петрова се състезава за боксовия клуб в Добрич, който носи името на първия българин, олимпийски медалист, Борис Георгиев-Моката. Президент на клуба е олимпийският шампион Петър Лесов, а треньори са майсторите на спорта Веселин Марков и Димитър Тачев. Основен спонсор е Енчо Малев, управител на „Хлебозавод“ Добрич. 

Клубът е създаден едва преди няколко месеца, като тренировките се провеждат в залата на спортното училище в Добрич, но тя вече е тясна за 60-те деца от клуба. Около 40 от тях са картотекирани и са участвали на състезание и вече са носители на медали.  

“За тези няколко месеца при юношите имаме шампион, при девойките има първо място. При момченцата имаме второ място. Засега имаме над 10-15 медала от различни състезания”, каза Веселин Марков.

“Ние с Веско сме отдавна заедно, приятели сме още от детски години, заедно тренирахме, заедно спортуваме. Манталитетът ни на подготовка на наши състезатели е един и същ. Ние ги подготвяме по един и същи начин, така че оттам идват резултатите, защото стилът ни е един и същ. Ние сме двамата – когато каже "А", аз казвам "Б" и обратно”, сподели Димитър Тачев.

Веселин Марков споделя, че всичко се прави с желание и с хъс – “80%, които са за квоти в националния отбор, са от Добрич. Владислава Чобанова, Аслъ, Светла Каменова. Всички са минали през Добрич, през нашия клуб.”

Той посочи, че не е тайна, че Станимира Петрова тренира при нас и играе за нашия клуб. – “Тя е един много, много, много сериозен човек, от който тези малките деца се учат на всичко. Гледат я, когато дойде тук в залата се събират и тя е такъв човек, че на всеки обръща внимание. Станимира е човек, който е стъпил здраво на краката си”, коментира треньорът.

Станимира Петрова е емблема на клуба, а на Олимпиадата ще бъде и знаменосец на българската делегация.

“Това е голяма чест за нея, за нас, за абсолютно всички и за нашия град. Тя е единствения човек, който играе и за Добрич. Имаме медалисти от олимпийски игри, обаче те не играха за Добрич, а Станимира играе за Добрич”, гордее се треньорът Веселин Марков.

“Боксът развива абсолютно всички качества, развива и дисциплина, – сочи Марков. – Развива човешките качества в тях. Развива правилно хранене и движение. Боксът е един спорт, за който навремето са казали, че го играят само умни хора. Глупав човек не може да играе бокс, защото той трябва да мисли, трябва да бъде един ход напред пред противника.”

Треньорът Димитър Тачев посочва, че целта оттук нататък е да създават млади спортисти, да ги надграждат и да вървят по стълбицата нагоре, за да представят Добрич и България. Да участват на Европейско, на Световно, на Олимпиада.

c