Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

С народни песни и танци на събор в село Българево (СНИМКИ)

За шеста поредна година жители и гости на китното село Българево имаха възможност да се докоснат и преоткрият красивият български фолклор. Събора „С песни и танци в Българево“ се организира от НЧ „Народен будител 1940“, кметството на селото и със съдействието на община Каварна.
 От празничната трибуна кмета на селото Георги Янков поздрави и благодари на участниците, спонсорите, публиката и не на последно място съдействието на община Каварна, в лицето на  кмета Елена Балтаджиева, събора да продължава да пише историята си през годините. В словото си Елена Балтаджиева поздрави присъстващите като подчерта:

„Имайте своите добри дела и дни пълни със здраве и късмет, благополучие и обич в домашното огнище.

Днес повече от всякога се гордейте с гостоприемството на вашето село, с новите жители дошли при вас от страната и чужбина, имайте самочувствието на хора, които оставят следа по пътя си. Пазете мегдана – свидетел на много събития съпътстващи живота ви.

Нека не само днес, а и в годините напред Българево да е мястото, което  ви събира на фолклорни събори и празници, където песните и Огненото хоро  ще ви носят радост“.
В първия ден от събора под бурните аплодисменти на сцената се качиха домакините от Фолклорна група „Перуника“ и Танцов клуб „Българевци“ към НЧ „Народен Будител – 1940“ с. Българево.

В официалната програма за деня взеха участие още фолклорните състави от селата: Видно, Вранино, Могилище, Челопечене, Септемврийци и гостите от Гурково, и Оброчище. Танцовите състави бяха представени от Каварна и  Гурково.

В края на първата вечер от събора, под звуците на красивите добруджански песни на Анелия Радева и оркестър „Извори“ на площада се изви голямо хоро.

c